Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kansa pimennossa

Pysytään vain siinä luulossa, että kun kerran hallitus on kansan huoneenhallitsija, niin tottakai se täyttää kansan tahdon ja katsoo sen parasta.

Nämä Teuvo Pakkalan vuonna 1885 kirjoittamat sanat sopivat hyvin myös nyt käytäviin hallitusneuvotteluihin. Helpottuneen oloinen Jyrki Katainen kertoi eilen, että neuvotteluissa on päästy sopimukseen päälinjauksista. Sen tarkemmin hän ei kertonut sopimuksen sisällöstä, mutta ilmeisesti ainakin kestävyysvajeesta, veronkorotuksista ja menoleikkauksista on sovittu. Sellaistakin tietoa on  tihkunut, että arvonlisäveroa ei nosteta.

Kataisen perustelu vaikenemiselleen oli hyvin kuvaava. Hän sanoi, että asioista ei kerrota ihan sen takia, että olemme puoluejohtajien kesken näin päättäneet. Jopahan olikin pätevä, asiallinen ja perusteltu selitys. Tästä muistuu ihan mieleen pääministeri Matti Vanhasen parin vuoden takainen vaatimus siitä, että keskeneräisistä asioista ei saa keskustella. Keskustelun aika tulee sitten, kun päätökset on tehty.

Näissä salaisissa neuvotteluissa on se paha vika, että joku aina kuitenkin jotain vuotaa. Aiemmin katkenneista neuvotteluista pääsi julkisuuteen kokoomuksen ja RKP:n kannalta ikävä tieto harmaan talouden torjunnan täydellisestä vesittämisestä. Maininta viranomaisten välisen tiedonsaannin parantamisesta ja talousrikosten rangaistusten koventamisesta poistettiin kokonaan RKP:n vaatimuksesta. Kokoomus puolestaan vastusti työsuojeluviranomaisten valvontaoikeuden laajentamista koskemaan työehtosopimusten noudattamista ja sopimuksen mukaisen palkan maksamista. Näiden puolueiden on tämän jälkeen ihan turha tulla julkisuudessa höpöttämään harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnasta.

Neuvotteluissa ilmeisesti sovitaan hallitusohjelmasta ihan pilkun tarkkuudella. Näin tuleva hallitus naulaa oveensa sellaiset teesit, että se ei pysty reagoimaan mihinkään äkillisiin tilanteisiin. Vaan mitäpä minä näitä asioita murehtimaan, kun kansakunnan parhaimmisto on sopimassa minunkin puolestani kaikista asioista. Minähän sain vaaleissa äänestää, joten olen oman osani hoitanut. Ei minulle tarvitse edes kertoa mitään. Kyllä asiat sitten selviävät, kun uusia lakeja säädetään.