Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kenen hallitus?

Hallitusneuvotteluista alkaa vähitellen tulla tietoja. Niiden mukaan kuuden puolueen hallituksen ohjelma ei tule miellyttämään suurinta osaa kansasta. Arvonlisävero ei nouse, mutta valmisteverot sen sijaan nousevat tuntuvasti. Jo totuttuun tapaan valmisteverojen korotus aloitetaan aakkosjärjestyksessä: a niin kuin alkoholi, b niin kuin bensiini…Sitten käydään läpi kaikki muutkin aakkoset ja päädytään polttoöljyn, sähkön, tupakan ja virvoitusjomien verojen korotuksiin pakkausveroja unohtamatta.

Sitten onkin hyvä paukutella henkseleitä ja julistaa, että eipä nouse arvonlisävero. Eihän se nouse, mutta kaikkeen kulutukseen kohdistuva valmistevero on tasavero siinä missä arvonlisäverokin. Köyhiä se eniten rassaa.

Köyhiä autetaan lisäämällä satanen työmarkkinatukeen. Jos hallitusneuvottelijat eivät vieläkään tiedä, niin joku voisi viedä heille sanaa. Se satanen otetaan automaattisesti pois jostain muusta, kuten asumistuesta tai toimeentulotuesta.

Ei köyhistä tarvitse välittää. He ovat hiljaa ja tyytyvät siihen, mitä annetaan. Keskiluokkaa varten on varattu myös ikäviä yllätyksiä. Omistusasunnon korkovähennyksen poisto tai alentaminen, sen myyntivoiton verottaminen ja kotitalousvähennyksen poistaminen tulevat ilahduttamaan monia kokoomuksen äänestäjiä.

Eikö kenellekään sitten ole luvassa mitään positiivista? On toki, ainakin hallintarekisterilaki etenee omaa tahtiaan hallitusneuvotteluista irroitettuna. Kun osakeomistus on tulevaisuudessa mahdollista piilottaa hallintarekisteriin, eivät omistuksista saa tietää kansalaiset, media, poliisi eikä verottaja. Kuten Timo Harakka eilen A-studiossa totesi, niin harmaasta taloudesta ja veronkierrosta pääsee helposti eroon tekemällä niistä laillisia.

Tästäpä saakin jokainen päätellä ihan itse, kenen asialla tuleva hallitus oikein on.