Veronkierron torjuntaa

Hallitusohjelmasta löytyisi vaikka kuinka paljon ammennettavaa, mutta tämän jutun jälkeen lopetan sen lukemisen ja jään odottelemaan käytännön toteutuksia. Minua on ainakin epäsuorasti vaadittu osallistumaan sekä hallitusohjelman kritiikittömiin ylistäjiin että sen armottomiin vastustajiin. Tapani mukaan en tietenkään liity mihinkään kuoroon laulamaan. Jos joku on kiinnostunut nihilistiseltä vaikuttavan ajatteluni perusteista, niin lukekoon ihan ensimmäisen blogini lauman-alykkyys

Uusi hallitus aikoo toimia eturintamassa kansainvälisen veronkierron lopettamisessa. Tämä sanotaan hallitusohjelmassa sivulla 16 otsikon Tehostettu harmaan talouden torjunta alla. Missään ei sanota, mitä konkreettista tämän asian eteen aiotaan tehdä, vaan se jää yleisen julistuksen tasolle.

Sivulla 14 otsikolla Rahoitusmarkkinatoimet puhutaan sen sijaan jo tarkemmin. Siellä sanotaan, että Arvopaperimarkkinalaki uudistetaan vaalikauden aikana rakenteeltaan siten, että Suomen lainsäädäntö on kilpailukykyinen muiden maiden vastaavan lainsäädännön kanssa.

Kuten erityislaki syrjäyttää yleisen lain, niin ihan samalla tavalla tarkkojen toimenpiteiden määrittely syrjäyttää yleisen julistuksen. Niinpä tulkitsen tämän tarkoittavan sitä, että ministeriössä valmisteltu osakeomistusten hallintarekisteriin siirtämisen mahdollisuus aiotaan ajaa läpi. Tämä on se kansainvälisen veronkierron keino, jolla ulkomaalaiset sijoittajat voivat jo nyt piilottaa omistuksensa yleisöltä, medialta, verottajalta ja poliisilta. Nyt tämä oikeus laajennetaan koskemaan myös suomalaisia omistajia.

Mistäkö minä niin päättelen? Ihan siitä, että täsmälleen samalla perustelulla hallintarekisteriä ajettiin jo edellisen hallituksen aikana. Sittemmin keskusta Mari Kiviniemen johdolla sanoutui asiasta irti heti vaalien jälkeen ja koko arvopaperimarkkinalain uudistus irrotettin hallitusneuvotteluista. Se katosi johonkin vain päätyäkseen hallitusohjelmaan ihan entisessä muodossaan.

Nukahtiko joku neuvottelija tätä asiaa käsiteltäessä?

Kommentit (2)
  1. Äh. Masentavaa luettavaa.

    Sovitaan vaa työnjako, mää paasaan yhtä, jokku paasaa toista ja sää et liity mihenkä kuppikuntiin vaan jatkat pykäläperusteisesti.

  2. sakutimonen
    19.6.2011, 16:12

    Keijjo: Hyvä työnjako. Kuten Ihmisten puolue aina toteaa, niin näillä mennään.

Kommentointi suljettu.