Lisää valvontamaksuja

Korkein oikeus on joidenkin oikeustieteen professoreiden mukaan ottanut itselleen eduskunnalle kuuluvaa lainsäädäntövaltaa. Kysymys on yksityisestä pysäköinninvalvonnasta, jonka KKO totesi jo toistamiseen lailliseksi. Helmikuussa eduskunta hylkäsi yksityisen valvonnan mahdollistavan lain perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Valiokunnan mukaan valvontamaksu ja sen periminen ovat merkittävän julkisen vallan käyttämisen siirtämistä yksityisille ja siten perustuslain vastaisia. Sakotusoikeus on vain valtion tai kunnan viranomaisilla.

Nyt siis KKO käveli perustuslakivaliokunnan ylitse. Oikeuden mukaan kyse ei ole ollenkaan julkisen vallan käyttämisestä, vaan yksityisoikeudellisesta sopimuksesta. Jos alueen omistaja ilmoittaa selvästi kyltillä pysäköinnin olevan maksullista, niin kyltin tarkoittamalle alueelle autonsa jättänyt on solminut yksityisoikeudellisen sopimuksen. Parkkisakko on vain sopimusrikkomuksesta seuraava sanktio.

Professorit ja Korkeimman oikeuden presidentti ovat enemmän lakia lukeneita kuin minä, joten kiistelkööt he asiasta ihan rauhassa. Minä mietin KKO:n päätöksen uusia sovellutuksia. Jos pysäköintimaksusta ilmoittavan kyltin ohittaminen riittää autoilijalle sopimuksen solmimiseen, niin ihan samalla logiikalla avautuu uusia rahastusmahdollisuuksia maanomistajille.

Jos vaikka oikopolku kulkee jonkun tontin läpi, niin maanomistaja voi ilmoittaa kyltillä alueen käyttömaksusta. Kyltin ohittava jalankulkija solmii yksityisoikeudellisen sopimuksen, jolla sitoutuu maksamaan ilmoitetun maksun. Jos hän kieltäytyy maksusta, on oikeuden määrättävä maksu perittäväksi. Tämä perustuu KKO:n ennakkopäätöksen tulkintaan, jota tässä tapauksessa sovelletaan muutettavat muuttaen. Itse asiahan on täysin verrattavissa pysäköintimaksuun.

Miettikääpä itse näin avautuvia huikeita mahdollisuuksia. Kaikki yksityisen mailla tapahtuva toiminta voidaan määrätä maksulliseksi pelkästään ilmoituskyltillä. Ihan heti tulee mieleeni metsän käyttömaksu marjastajille ja retkeilijöille, järven käyttömaksu uimareille ja veneilijöille ja vaikkapa yksityisen maiseman katselumaksu turisteille. Missähän mahtaisi KKO:n mukaan kulkea raja?

Kommentit (3)
 1. metsän peikko
  22.6.2011, 15:56

  annoitpa tosi hyvän business-idean! Ensi syksystä alkaen metsälöitteni polkujen tallaamisesta alkaa sataa euroja laariini, tai jos ei sada vapaaehtoisesti, hoitaa manuaaliperintä sitä kaksinverroin.Taitaa olla lainsäätäjillä töitä,että tämäkin rikastumiskeino tukitaan maanomistajilta,kuten monet muutkin tulonalennukset on tehty.
  Mutta mitähän lakeja sitä onkaan tulossa,sikäli jos uunituore hallitus pitempään kuin juhannuksen yli voimissaan säilyy,taitaa nuo kolmiloikkaajat jo heilutella sitä ennen juhannustakin? Pysykää kansalaiset veden päällä juhannuksesta huolimatta,ja nauttikaan kesästäl

 2. Helena Hakala
  24.6.2011, 10:34

  Juuri näin. Mullekin tuli heti mieleen, että marjastusmaiden lisäksi yksityistiet ovat varmaan seuraavat rahastettavat. Sitähän voisi myös yrittäjyyttä taas lisätä jos valtio ja kunnat vielä kaiken muun yhteisen omaisuuden myymisen lisäksi alkaisivat yksityistää yleisiä teitäkin ja nämä uudet omistajat saisivat alkaa periä tietullia omiin nimiinsä. Tiet voi sitten ulkoistaa ihan kunnolla jollekin pörssiyhtiölle koskapa kukapa maanomistaja sitä ei rikastua halua. Tämähän sopisi EU-politiikkaan esim. malliksi Kreikalle kaikessa ristiriitaisuudessaan: ihmisten pitäis päästä niitä TÖITÄ tekemään vaikka ympäri Eurooppaa mut kun ei ole varaa edes bensaan ja korvaus työstä on pieni koska on täytynyt suostua vastaanottamaan ”paikallisesti sovittu palkka” tai tehdä ammatti-ihmisenä töitä työharjoittelun nimissä ottamalla pankista lainaa:)

Kommentointi suljettu.