Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Veneen keikuttajia

Kunnalla on oikeus tehdä tyhmiäkin päätöksiä, kunhan ne eivät ole laittomia. Näin sanoi vuonna 1983 Maaningan silloinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kunnallisneuvos Matti A. Mykkänen, kun valtuusto oli enemmistöllä päättämässä hänen vastustamaansa liikuntatalohanketta. Ajattelin silloin nuorena taloussihteerinä, että tuossapa taisi tulla muistamisen arvoinen viisaus.

Juuan kunta päätti viime vuoden toukokuussa ostaa eräältä yritykseltä kolme tilaa rakennuksineen tarkoituksenaan tehdä alueelle oma varikko juuri aiemmin myydyn tilalle. Päätöksestä valitti entinen kunnanjohtaja laillisuusperustein. Hänen näkemyksensä mukaan kauppahinta oli poikkeuksellisen korkea verrattuna tilojen rakennettavuuteen ja rakennusten kuntoon. Hän piti mahdollisena, että kunta on suosinut myyvää yritystä taloudellisesti vastoin EU:n säännöksiä.

Hallinto-oikeus oli samaa mieltä ja päätös kumottiin. Vetoaminen EU-säännöksiin oli ainakin minulle yllätys ja niin se epäilemättä oli päättäjillekin. Asian valmistelijoille sen ei pitäisi olla yllätys, koska heidän olisi pitänyt valmistelussaan ottaa huomioon tämäkin mahdollisuus.

Entistä kunnanjohtajaa pidetään hankalana miehenä. Myös muutamaa laillisuuden perään kyselevää luottamushenkilöä pidetään yhteisen veneen keikuttajina. Ajatus kulkee jotenkin niin, että kun kerran yhteisellä asialla ollaan ja hyviä päätöksiä tehdään, niin ei sen laillisuuden perään tarvitsisi niin hirveästi huudella.

Minun mielestäni pitää huudella. Tarkoitus ei pyhitä keinoja, vaan kaikessa kunnan toiminnassa on ehdottomasti noudatettava lakia. Jos lipsutaan vähässä, niin kohta lipsutaan paljossakin. Jos valmistelijat eivät tunne lainsäädäntöä, on heidän otettava siitä selvää. Jos he eivät sitä osaa tehdä, on heidän kysyttävä neuvoa vaikka Kuntaliiton lakimiehiltä. Onneksi nykyinen valtuuston puheenjohtaja on samaa mieltä, joten parannusta saattaa olla odotettavissa. Vauhdittajina lienevät useat valituksiin kaatuneet päätökset ja tarkastuslautakunnan antamat moitteet.

Jonkinlaisena kiusallisena pörriäisenä minuakin näiden juttujeni takia pidetään. On jopa sanottu ihan suoraan, että mielipiteistäni saattaa minulle joskus olla vielä haittaa. Voihan asia niinkin olla, mutta noudatan jatkossakin tuota nuorena oppimaani viisautta. Tyhmien päätösten tekemiseen on täysi vapaus, mutta huomaamistani lainrikkomuksista kirjoitan varmasti.