Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Joutavan jäljillä

Monacon häitten esittäminen oli Yleltä kannanotto paitsi hömpän, myös perinnöllisten etuoikeuksien puolesta ja Suomen tasavaltaisia arvoja vastaan. Reliikinomaisen lilliputtivaltion pr-isku ei olisi ainakaan Suomessa kaivannut massiivista tv-aikaa. Yle, kritiikkiä ohjelmavalintoihin!

Oikeastaan tässä professori Kai Kaliman äskeisessä facebookin päivityksessä sanottiin kaikki olennainen. Minäkin satuin vilkaisemaan kanavaa puoli minuuttia, kun en ollut katsonut ohjelmatietoja. Juuri sillä hetkellä toimittajaa tuntui kovasti harmittavan pintajulkkisten runsaslukuisuus kutsuvieraina. Hehän eivät toki ole mitään aristokraatteja eivätkä edes aatelisia, valitti asiantunteva toimittaja.

En ymmärrä, ketä varten näitä prinssi- ja prinsessasatuja esitetään ja miksi ne jotakuta kiinnostavat. Mitä juhlavaa on siinä, että 53-vuotias lehtolapsia kylvänyt elostelija menee naimisiin parikymmentä vuotta nuoremman kaunottaren kanssa? Ja miksi toimittajia ei häirinnyt se, että morsian ei ole aatelinen?

Keväällä vihittiin Britannian kruununperillinen, ja se juhla piti näyttää meille. Viime kesänä vihittiin Ruotsin prinsessa, ja sepä vasta pitikin näyttää. Näytettiin jopa muutamia vastaanottimen ääreen linnoittautuneita naisia, jotka olivat pynttäytyneet asianmukaisiin juhla-asuihin. Se muuten huvitti kovasti iäkästä äitiäni. Hän sanoi suoraan, että aikuisille karvapersenaisille on jäänyt prinsessaleikki päälle. Anteeksi brutaali ilmaisu, mutta äiti on vanhan kansan suorapuheinen ihminen.

Nytpä taisi löytyä syy näiden juhlien televisiointiin. Niistä saavat monenlaiset ihmiset omanlaistansa hupia, joten siinä mielessä ohjelmat ovat täyttä viihdettä ja saavat minun puolestani jatkua. Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että joutavaa hömppää ja todellisuuspakoa tällaiset juhlat ihmisille ovat. Ne ruokkivat epämääräistä kaipuuta menneeseen maailmaan, monarkiaan ja aatelin privilegioihin. Jos ei löydetä muuta ihailun kohdetta, niin palvotaan sitten syntyperältään korkea-arvoisia.

Kun nyt rupesin siteeraamaan muorin ronskeja puheita, niin jatketaan vielä. Hänen mukaansa kuninkaallisetkin ovat vain yhteen ihmisnahkaan mahtuvia tavallisia kuolevaisia, jotka kävellä lintostavat kahden puolen persettään kuten kaikki muutkin.