Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ryöstö alkaa Kreikasta

Kreikka näyttää olevan ensimmäinen euromaa, joka menettää itsenäisyytensä ja itsemäärämisoikeutensa. Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan maan valtavat yksityistämiset on annettava ulkopuolisten käsiin. Kreikkalaisiin itseensä ei luoteta tässä konkurssissa.

Homma on tarkoitus totetuttaa samalla tavalla kuin 1930-luvulla vasaran alle joutuneilla maatiloilla Suomessa. Vouti tulee taloon, laskee ja ulosmittaa omaisuuden ja myy kaiken pakkohuutokaupalla. Jokainen tietää, että pakkohuutokaupassa pääsee tekemään huippuhankintoja edullisesti. Saadut rahat käytetään velkojen korkoihin ja lyhennyksiin, mutta eiväthän ne roposet pitkälle riitä. Isäntä laitetaan maantielle velkataakka niskassaan.

Uusliberalistit ovat ihan avoimesti päättäneet toteuttaa valtion omaisuuden uusjaon. Junckerin mielestä mallia pitäisi ottaa Itä-Saksan omaisuuden yksityistäneestä omaisuudenhoitovirasto Treuhandista. Siinäpä totisesti on mallia yksityistämiselle: valtava omaisuus myytiin niin pilkkahinnalla, että kaikille asukkaille jaettavien muhkeiden voittojen sijaan päädyttiin 120 miljardin tappioihin. Omaisuus siirtyi yksityiselle suurpääomalle.

Yhtä hyvin voitaisiin ottaa mallia vaikka Neuvostoliiton omaisuuden yksityistämisestä, koska se tapahtui ilman alkupääomaa valtion rahoilla. Tulevat oligarkit perustivat pankkeja, joihin valtio sijoitti alkupääoman. Samalla valtio antoi pankeille tehtäväksi etsiä valtionomaisuuksien ostajia. Pankkiirit ostivat kaiken itselleen niillä valtion sijoittamilla rahoilla ja jättivät vielä maksamatta valtiolle alkupääoman takaisin. Kaikki meni ihan ilmaiseksi.

No, tätä ei Kreikan tapauksessa tarvitse tehdä. Ei sitä halutakaan tehdä, koska nyt on tarkoitus myydä kaikki niille, joilla jo on rahaa. Kreikasta tulee yksityisten omistama valtio, jossa itse valtio tulee olemaan pelkkä kulissi. Kaikesta määrää suurpääoma. Kansalaiset pääsevät maksamaan veronsakin yksityisille.

Kuten on nähty, ei Kreikan kansa oikein hyväksy tätä ryöväystä. Nyt ovat kuitenkin asialla sellaiset roistot, että pullikointi ei auta. Mielenosoittajat ovat jo saaneet kyynelkaasua silmilleen. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja sanoakseen, että seuraavaksi ammutaan kumiluodeilla ja siiten kovilla. Maailmaa muutetaan nyt väkisin.

Kyllä minä vastaväitteet tiedän. Omakin hallituksemme tulee sanomaan, että nyt ei kerta kaikkiaan ole mitään muuta vaihtoehtoa. Katainen tulee taas kerran selittämään, että jokainen vastuullisesti ajatteleva ymmärtää, että näin on meneteltävä. Minä olen kuitenkin niin tyhmä, että en ymmärrä. Jos jokin valtion omistama liikeyritys on niin hyvä ja kannattava, että yksityinen haluaa sen ostaa, niin luulisi olevan järkevää antaa sen toimia ja tuottaa valtiolle tasaiseen tahtiin voittoa. Polkuhinnalla myynnistä saadut rahat menevät kuitenkin pelkkinä korkokuluina takaisin niille rahoittajille, jotka omaisuudet ostavat.

Niin on tarkoituskin.