Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhteen hiileen

Pienten kuntien päätöksenteossa yhteen hiileen puhaltaminen tarkoittaa sitä, että yhteisen mielipiteen muodostaa pieni joukko itsensä eliitiksi katsovia päättäjiä. Yhteisöllisyyden nimissä muut saavat varoa sanomisiaan, etteivät vain vahingossa tulisi loukanneeksi näitä kellokkaita. Jos tämä yhteiseksi päätetty etu sattuu olemaan lainvastainen, niin ikävämpi juttu lain kannalta. Kaikkein ikävin juttu on laillisuuden vaatijoiden kannalta, sillä he saavat silmilleen ryöpyn sontaa. Heidän käsityskykyään arvostellaan julkisesti.

Juuan ja Kolin puolueeton paikallislehti Vaarojen Sanomat julkaisi tänään yleisönosastossaan tunnetun paikallisen yrittäjän kirjoituksen. Se koski taas kerran muun muassa pieleen mennyttä maakauppaa, jossa kunta myi eräälle yritykselle varikkoalueen. Yksi valtuutettu valitti päätöksestä, koska piti hintaa liian alhaisena ja katsoi kaupan olevat EU-säädösten vastainen. Päätös kumottiin ja maakauppa palautui lähtöruutuun.

Jo toissa keväänä samainen lehti julisti pääkirjoituksessaan, että valituksen takana ovat Pilli ja Pulla. Toinen on entinen kunnanjohtaja ja toinen tämä valittaja. He lyövät tahallaan kapuloita päätöksenteon rattaisiin. Lehti myös syyllistyi todennäköiseen kunnianloukkaukseen vihjailemalla tämän valtuutetun kirkkovaltuuston puheenjohtajana keplotelleen itselleen seurakunnan saneerausurakoita.

Nyt selvisi ainakin se, kuka saneli silloiselle päätoimittajalle pääkirjoituksen sisällön. Yleisönosastoon kirjoittanut yrittäjä sanoo suoraan näin: ”Kirkkovaltuuston puheenjohtajana Hiltunen sitä vastoin imuroi itselleen muun muassa kappelin saneeraustyön ilman lain määräämää kilpailuttamista.” Hiltunen on tämä menestyneen valituksen jättänyt valtuutettu. Hän voisi ihan hyvin viedä lehden poliisille ja pyytää selvittämään, ovatko sekä kirjoittaja että lehti syyllistyneet kunnianloukkaukseen.

Jotkut näyttävät katsovat kunnan eduksi yksittäisen yrittäjän edun. Kunnanhallitukselle on jätetty selvityspyyntö erään sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen vaalikelpoisuudesta. Tämä yrittäjäjärjestön hallituksen varapuheenjohtaja on viime syksystä lähtien toiminut kunnan ja useiden yhteistyökumppaneiden perustamassa ikäihmisten osaamiskeskuksessa yhdistys- ja yritysverkottajana. Toiminta on sosiaali- ja terveyslautakunnan alaista ja tämä sama henkilö on siis lautakunnan jäsen. Kuntalain 36 §:n mukaan vaalikelpoinen lautakuntaan ei ole asianomaisen lautakunnan alainen kunnan palveluksessa oleva henkilö.

Tästä selvityspyynnöstä ei paikallislehti ole kirjoittanut mitään. Aikanaan siihen kuitenkin annetaan vastaus ja odotan sitä mielenkiinnolla. Saattaahan olla, että lakia on kierretty eikä henkilö jostain syystä olekaan kunnan palveluksessa. Laki ei saa rajoittaa pienen piirin määrittelemää kunnan etua, joka nyt vain sattuu usein olemaan yrittäjän etu.