Yle, Rääkkylä ja yksityistäminen

Eilen illalla Ylen uutisissa näytetty juttu Rääkkylän kunnan sosiaali- ja terveystoimen yksityistämisestä vaikutti ihan kunnan ja Attendo Medonen tilaustyöltä. Jos se ei sitä ollut, niin sitten asialla oli täysin kokematon kesätoimittaja, jolle oli syötetty yksipuolista tietoa. Toimittaja ei ollut itse paneutunut asian taustoihin ollenkaan, eli hän jätti koko toimittajan työn tekemättä.

Uutisen mukaan yksityistäminen saa kuntalaisilta pelkkää kiitosta. Sen vakuudeksi kylänraitilla tavoitettu nainen sanoi, että hyvähän se on, jos kunta säästää. Terveyskeskuksessa ikämies todisti, että hyvin sai lääkärille ajan. Kotihoitaja kertoi, että selvitty on, vaikka yksityistäminen on aiheuttanut sosiaalitoimessa myllerrystä ja kunnanjohtaja selosti vastuukysymyksiä. Viranomaispäätöksiä tekevät viranhaltijat ovat kunnan palveluksessa, kuten tietysti pitääkin. Tässä kaikessa on toimittajan mukaan nikottelemista perustuslakiasiantuntiojilla, jotka ovat kritisoineet yksityistämistä.

Minulla on nikottelemista toimittajan asenteessa. Hän kertoi kyllä, että pienen kunnan rahoista kaksi kolmasosaa hupenee kunnallisen päätöksenteon ulkopuolelle. Samoin mainittiin pitkäaikaisen kunnanvaltuuston puheenjohtajan osakkuus toimintoja pyörittävässä Attendo Medonessa, mutta korostettiin sitä, että hän jääväsi itsensä päätöksenteossa. Kuvitteleeko joku ihan oikeasti, että valtuuston puheenjohtaja ei halutessaan pysty vaikuttamaan taustalla asioita valmisteltaessa?

Toimittaja oli jättänyt asian käsittelyvaiheet tutkimatta. Sosiaali- ja terveyspalvelut yksityistettiin vuodenvaihteessa tehdyllä päätöksellä Attendo Medonelle ilman lain vaatimaa kilpailutusta. Toiminta alkoi toukokuun alussa. Muutama viikko sitten Markkinaoikeus kumosi kunnan päätöksen ja edellytti tarjouskilpailun järjestämistä. Se tulee kalliiksi ja hidastaa lopullisen päätöksen tekemistä. Lisäksi sosiaalitoimen yksityistämisen laillisuudesta on tietääkseni vireillä valitus hallinto-oikeudessa.

Markkinaoikeuden päätös selittää myös palvelun tämänhetkisen toimivuuden. Medone hoitaa tehtäviä tilapäisellä sopimuksella siihen asti, kunnes tarjouskilpailu on lainmukaisesti järjestetty. On tietenkin yrityksen edun mukaista satsata palveluun  kunnolla menestyäkseen tarjouskilpailussa. Sen jälkeen voikin ottaa rennommin. Sitten voidaan katsoa sitä toiminnan edullisuutta, josta ei ylistyksestä huolimatta voi kahden kuukauden kokemuksella olla mitään muuta tietoa kuin optimistiset laskelmat.

Ylen toimittajien ammattitaito tuntuu olevan laskussa. Jos toimittaja ei osaa, jaksa tai viitsi perehtyä asiasta tehtyihin kunnan ja tuomioistuinten päätöksiin, olisi hänen parempi tehdä vain kevennysjuttuja vaikka mansikanmyynnistä torilla.

Kommentit (1)
  1. Olli J. Ojanen
    17.7.2011, 06:53

    Julkisuus- tai julkistamispelissä on ollut toistakin kieroutta. Kun Jämsässä yhtiösairaalan leikkauksista havaittiin tavallista enemmän jälkivaivoja, nostettiin laaja häly. Kun virallinen selvitys osoitti, että yhtiösairaalan toimissa ei ollut vikoja, niin asia jätettiin pikkumaininnoille.
    Syynä jälkivaivoihin oli ollut se, että julkisen sektorin keskussairaala oli mättänyt potilaita Jämsään kiireellä ja tarkemmin selvittämättä, koska keskussairaala halusi näyttää suotuisia lukemia hoitotakuun toteutumisessa.

Kommentointi suljettu.