Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ihmisen mieli

Osmo Soininvaara kirjoitti tänään blogissaan, että koettaa yleensä vältellä maahanmuuton ja Halla-ahon mainitsemista, koska sellainen kerää sairaita mieliä kuin kärpäspaperi. Näistä aiheista en minäkään halua käydä keskustelua omilla sivuillani, koska siihen voi halutessaan jokainen osallistua ihan itse valitsemillaan foorumeilla. Puhunkin siis vähän näistä eri foorumeista ja niihin kerääntyvistä ihmisistä.

Usein me ihmiset näemme tietämämme perusteella enemmän kuin tiedämme näkemämme perusteella. Tätä oppimisen lajia sielutieteilijät sanovat kognitiiviseksi dissonanssiksi. Se tarkoittaa sitä, että ihminen ottaa vastaan vain sellaista tietoa, joka myötäilee hänen ennakkokäsityksiään ja aiemmin opittua. Kaikki opitusta poikkeava tieto sivuutetaan täysin ja sen tilalle etsitään ennakkokäsityksiä vastaava selitys. Jos sitä ei löydy, niin se keksitään itse.

Parhaillaan vellovasta Norjan kauheuksiin liittyvästä keskustelusta löytää jokainen varmasti omia käsityksiään vastaavaa ajattelua. Niinpä salaliittoihin uskovat ovat jo ihan varmoja, että Breivikiä ei ole olemassakaan. Hän on salaliittolaisten keksimä henkilö. Selityksenä on tietysti se, että miehen koko henkilöhistoriaa ei löydy internetistä. Itse tapahtumia ei sentään vielä kukaan ole kiistänyt, mutta uhrien määrää epäillään jo ihan vakavissaan.

Kokeilkaapa etsiä hakukoneella vaikka itseänne.  Googlen mukaan suurinta osaa teistä ei ole koskaan ollut olemassa. Tämä oli vain yksi esimerkki ajattelun urautumisesta, mutta näin ihmismieli toimii. Jos on lähtökohtaisesti ihan varma, että kaiken takana on mahtava salaliitto, niin todisteita sille löytyy varmasti.

Omalle ajattelulleen vahvistusta saavat myös kaikki ne ”isänmaalliset” nationalistit, jotka ajattelevat samoin kuin Breivik. En tarkoita mitään Suomen poliittista puoluetta, vaan näitä melkoisen omituisia keskustelusivuja, jotka löydätte vähällä vaivalla. En anna osoitteita, saatte itse hakea.

Sieltä käy selville, että ensinnäkään kukaan Suomessa ei ajattele Breivikin tavoin, mutta Norjan sosialidemokraatit saavat kyllä syyttää itseään kansakunnan selkärangan mädättämisestä. Uhrit ovatkin siis itse syyllisiä, mikä täten tuli aukottomasti todistettua. Lisäksi kyseessä oli ehdottomasti yksittäistapaus, mutta näitä tulee kyllä lisää, ellei toimita täsmälleen kuten nationalistit vaativat. Tämä on selvää kiristäjän logiikkaa.

Varsinkin näiden oman ajattelunsa oikeutusta etsivien kommentit ovat mielenkiintoisia. Sivuilla otetaan riemuiten vastaan sellainenkin toteamus, että aselain tarkistamista vaativa Erkki Tuomioja on vanha Koijärven risupartainen ituhippi, joka on nuorena pössytellyt aivonsa pihalle.

Jos ihminen ei osaa itse käsitellä uusia asioita, niin hänelle kelpaa opitun vahvistamiseksi ihan mikä tahansa möläytys.