Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Alasajoa

Viime tiistain Ajankohtaisessa kakkosessa puhuttiin valtion tuottavuusohjelman vaikutuksista tullin toimintaan. Henkilökuntaa on vähennetty niin paljon, että rekkojen läpivalaisulaitteet seisovat käyttäjien puutteessa tyhjän panttina. Ohjelmassa näytettiin myös ihan käytännön tilanne.

Kaksi tullimiestä odotteli Helsingin satamassa laivaa. Tallinnan poliisilta oli saatu vihje, jonka mukaan kannattaisi tutkia tarkasti kaikkiaan kuusi yksilöityä autoa. Tullimiehet totesivat, että he pystyvät tarkastamaan korkeintaan kolme näistä autoista.

Heti perään näytettiin sisäministerin lomittajana toimineen kuntaministeri Henna Virkkusen haastattelu. Hän sanoi kaksi kertaa, että tällaista tilannetta ei voi olla. Epäselväksi jäi, tarkoittiko hän ettei tällaista tilannetta saa olla vai ettei tällainen tilanne oikeasti ole mahdollinen. Joka tapauksessa se kuitenkin  oli täyttä totta. Rikolliset kiittävät valtion tuottavuusohjelmaa.

Vankeja on taas tänä kesänä vilistänyt vähän siellä sun täällä. Osa on jättänyt palaamatta lomaltaan ja osa karannut klassisella tavalla. Kaiken huippu oli kaksinkertainen tappaja, joka lähti omille teilleen puistonhoitotöistä, mutta pariin viikkoon asiasta ei vaivauduttu edes kertomaan.

Sijoittamisesta avovankilaan, koevapaudesta ja vankien lomista on eduskunta säätänyt lailla, joten siinä mielessä tilanne on mikä on. Valtion tuottavuusohjelma on kuitenkin vähentänyt myös vanginvartijoita niin paljon, että esimerkiksi koevapauksia ei pystytä valvomaan riittävästi. Ei vartijoita siihen tehtävään riitä, kun ei heitä näytä riittävän edes suljettujen vankiloiden ja avolaitosten vartiointiin.

Tuottavuusohjelma on vähentänyt myös poliisien määrää niin paljon, että heitä ei ole tarpeeksi edes Helsingissä. Itä- ja Pohjois-Suomessa tilanne on jo kauan ollut niin mahdoton, että poliisia on käytännössä turha odotella kiireellisiinkään tapauksiin. Jos ainoa partio on hälytyksen sattuessa satojen kilometrien päässä, jää sen tehtäväksi väkisinkin vain tilanteen loppuselvitys.

Tuottavuusohjelman tarkoitus on säästää rahaa. Toinen tarkoitus on säästää työvoimaa myös yksityissektorin palvelukseen. Ajatus on, että vähenevästä kokonaistyövoimasta ei haluta palkata valtion palvelukseen liikaa ihmisiä, jotta muillekin jäisi rekrytoitavia.

Minusta taas tuntuu, että tarkoituksena on vain ajaa valtion turvallisuuspalvelut alas. Näin tehdään tilaa yksityisille turva-alan yrittäjille. Nämä toimijat laajentavat koko ajan reviiriään julkisiin tiloihin, kuten vaikkapa Itäkeskuksen aukioille. Seuraavaksi varmaan saamme yksityisiä vanginvartijoita ja sitten yksityisvankiloita USA:n malliin.

Sitten puuttuvatkin enää vain yksityinen lainsäädäntö ja yksityiset tuomioistuimet.