Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yrittäjäystävällisyyttä

Paikallislehden mukaan Juuan yrittäjät ry. oli järjestänyt perinteisen kesätempauksen puheita pitäen ja rosvopaistia nauttien. Toivottavasti ruokalajin nimi ei ole enne.

Yhdistyksen puheenjohtaja vaati lehden mukaan kunnalta yrittäjäystävällisempiä päätöksiä, tai kunnasta tulee entinen. Hän toivoi jonkun yrittäjien yhdistyksen jäsenen asettuvan vaaleissa ehdolle, jotta päätöksentekoon saataisiin  itua.

Tämän puheenjohtajan oma yritys valmistaa liemiä ja kastikkeita luista ja muista eläinruhon osista. Muutama vuosi sitten kunnan jätevesipuhdistamo tukkeentui useaan kertaan yrityksen rasvapäästöistä  ja kunnalle aiheutui huomattavaa vahinkoa. Silloisen kunnajohtajan esityksestä kunta uhkasi rajoittaa yrityksen vedensaantia, ellei rasvapäästöjä saada kuriin.

Alkukesällä oikeus antoi tuomion ympäristörikoksesta ja vahingonkorvauskin oli tuntuva. Koko vahingonkorvauksen sai kuitenkin valtio, koska kunnalla ei asianomistajana ollut mitään vaatimuksia. Tätä pitäisin jo melko yrittäjäystävällisenä kunnan päätöksenä.

Yhdistyksen varapuheenjohtajalla on yhden miehen konsulttiyritys. Tämä yritys voitti ikäihmisten osaamiskeskuksen yritys- ja yhdistyskoordinaattorin tehtävistä järjestetyn tarjouskilpailun. Se ei ole mikään yllätys, koska samalta yritykseltä ostettiin kiireeseen vedoten suorahankintana yhdistys- ja yrityskartoitus jo toiminnan aloitusvaiheessa. Nyt tämä yhden miehen yritys käy päivittäin töissä tässä kunnan ja useiden maakunnallisten yhteistyötahojen yhteisessä projektissa ja laskuttaa työstään konsulttipalkkiota. Samalla tämä yritys – tai siis henkilö – istuu sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenä. Lautakunta on ollut koko osaamiskeskuksen keskeinen valmistelija.

Eipä tässäkään mitään luvatonta ole, koska toimintaa kunnan puolelta koordinoi kunnahallitus eikä henkilö lautakunnassa ole osallistunut hanketta koskeviin päätöksiin. Pitäisin kuitenkin tätäkin toimintaa aika yrittäjäystävällisenä.

30-vuotisjuhliaan viettävän rakennusyrityksen toimitusjohtaja sanoo saman lehden haastattelussa, että emme tarvitse velatonta kuntaa emmekä valittajia. Tällä hän viittaa ilmeisesti kunnan ja erään toisen yrityksen maakauppaan, jonka hallinto-oikeus valituksen ansiosta kumosi lainvastaisena. Toivoa sopii, ettei toimitusjohtaja oikeasti tarkoita mitä sanoo. Hänen puheensa voitaisiin tulkita jopa niin, että yhteisesti voidaan tehdä myös lainvastaisia päätöksiä, eikä niistä saisi yhteisen edun nimissä valittaa.

Yrittäjäyhdistys ja yrittäjät puhuvat tietenkin omiensa puolesta, ei siinä mitään. Heidän kuntakuvansa on kuitenkin melko yksipuolinen. Totta on, että kunta tarvitsee yrittäjiä ja kunnan tehtävänä on luoda yritysten toiminnalle edellytyksiä. Kunta ei kuitenkaan ole yksinomaan yrittäjien, vaan kunnan rahat ovat kaikkien rahoja. Niillä on tarkoitus tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille.