Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ruohonjuuritasolta

Ainoa oikea tapa tehdä päätöksiä on vetää lukuja hatusta, nimetä ne oletusarvoiksi ja laskea nettoarvo. Tämä sarjakuvakoira Dogbertin konsulttineuvo on monesti tullut mieleeni lukiessani uutisia Kreikan lainoille myönnettävistä takauksista ja niille saatavista vakuuksista.

Ensimmäisen kerran aloin tyhmässä päässäni ihmetellä asiaa silloin, kun yleensä ruvettiin puhumaan takauksille vaadittavista vakuuksista. Ajattelin asiaa tietenkin ihan tavallisen ihmisen näkökulmasta jotenkin näin: Jos joku kaveri pyytää minua lainaamaan pankista rahaa ja lainaamaan sitten sitä rahaa edelleen hänelle itselleen hyviä vakuuksia vastaan, niin mitä sanoisin? Taitaisin sanoa, että jos sinulla on noin mahdottoman hyvät vakuudet, niin mene ihmeessä itse sinne pankkiin lainaamaan rahaa itsellesi.

Pantti eli vakuus on semmoinen omaisuus, joka tarvittaessa voidaan muuttaa rahaksi, jolla pantinhaltija varmistaa saatavansa. Pantin pitäisi kattaa koko riski eli olla täydet 100 %. Jos Kreikka pystyisi tällaisen takuuvarman pantin antamaan, niin silloinhan se itse saisi tarpeeksi lainaa. Mihin se muiden maiden takauksia tarvitsisi?

Nyt Suomi takaa Kreikan lainoja 1,4 miljardin arvosta ja saa vakuudeksi 300 miljoonaa sijoitettavaksi kasvamaan korkoa. Tämä 300 miljoonaa ja odotettavissa olevat korkotulot ovat panttina koko takauksestamme eli tuosta 1,4 miljardista eurosta. Valtiovarainministeriöllä täytyy olla luja usko maailmantalouden kehitykseen ja omiin sijoittajankykyihinsä, koska minun laskupääni mukaan summien välillä on melkoinen aukko täytettäväksi.

Toinen asia on tietenkin se, että Suomi tällä toiminnallaan vähentää Kreikan mahdollisuuksia selvitä talouskriisistään. Vakuudeksi annettavat 300 miljoonaa ovat pois sieltä Kreikan kansantaloudesta, jonka elvyttämiseen sitä velkaa otetaan.

Nämä lienevät liian vaikeita asioita minun ymmärrettäväkseni. Taidan todeta kuten professori Heikki Ylikangas erään toisen asian yhteydessä: Suomella on, kuten kaikki hyvin tiedämme, kautta historian  ollut hyvä herraonni, joten olemme aina valinneet parhaan tarjolla olevista vaihtoehdoista.