Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valittajille rangaistus?

Eduskunnan varapuhemies Pekka Ravi (kok) on paikallislehti Vaarojen Sanomien mukaan käynyt Juuassa tutustumassa paikallisiin yrityksiin. Yrittäjien, kunnan virkamiesten ja päättäjien yhteisessä aamukahvitilaisuudessa yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja oli purkanut Raville sydäntään. Kyse oli tietenkin kunnan yrityksiä koskevista päätöksistä, joista valittamista pitäisi voida rajoittaa.

Yrittäjien johtomiehen mukaan kunnallinen valitusoikeus tekee valittamisesta liian helppoa. Niinpä valittajaa pitäisi voida rangaista taloudellisesti, mikäli valitus on aiheeton ja se hylätään. Se kuulemma karsisi suurimman osan valituksista. Ravi piti lehden mukaan ajatusta oikeansuuntaisena, vaikka valitusoikeutta ei voidakaan rajoittaa.

Taas kerran sekoitettiin  kaksi ihan eri asiaa, aiheeton ja perusteeton valitus. Aiheetonta valitusta ei ole olemassakaan. Valitus voi hallinnollisessa oikeusprosessissa osoittautua perusteettomaksi, mutta sitä ei koskaan voi etukäteen tietää. Valittaminen on viimesijanen oikeusturva- ja laillisuusvalvontakeino, eikä sen minkäänlainen rajoittaminen tai hankaloittaminen saa tulla kysymykseenkään muualla kuin päiväunissa.

Juukalaiset yrittäjät ovat viime aikoina napisseet kovasti näistä valituksista. He katsovat valitusten kohdistuvan suoraan itseensä. Tässä he erehtyvät, koska valitukset kohdistuvat kunnan toimielinten tekemiin päätöksiin. Yrityksiä koskevat päätökset eivät kerta kaikkiaan näytä kestävän tätä laillisuusvalvontaa, mutta eivät kestäisi monet muutkaan kunnan päätökset. Nämä muut tunaroinnit ovat vain osoitus ammattitaidon puutteesta, mutta eivät välttämättä aiheuta kunnalle mitään vahinkoa. Siksi niistä ei yleensä valiteta, vaikka aihettakin olisi.

Kuntalainen ei aina voi tietää, mikä kunnan päätös on laillinen ja mikä ei. Mitenpä sen kuntalainen tietäisi, kun eivät sitä näytä tietävän päättäjät eivätkä edes asioiden valmistelijat? Jos yrittäjien villit unelmat jostain syystä toteutuisivat ja hylätyn valituksen tekijä joutuisi kustannusvastuusen, olisi tie harvainvaltaan ja jopa anarkiaan auki. Kukaan ei uskaltaisi valittaa yhtään mistään seuraamusten pelossa.

Suosittelen taas kerran hallinto-oikeuden peruskurssia kunnan virkamiehille, päättäjille, yrittäjille ja paikallislehdelle. Ravi sen alkeet tuntuu auttavasti osaavankin.