Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Päivitetty budjetti

Valtiovarainministeriön julkaisema työn, vastuun ja oikeudenmukaisuuden budjetiksi nimetty esitys on saanut tiedotusvälineissä yllättävän vaisun vastaanoton. Kukaan ei tunnu suuremmin kummastelevan mitään sen lukuja. Ei se mikään ihme olekaan, koska esitys näyttää vuoden takaisen esityksen vain hiukan päivitetyltä versiolta. Eniten mielikuvitusta lienee käytetty nimen keksimiseen.

Alkoholiverolla kerätään lisää 100 miljoonaa, tupakkaverolla 50 miljoonaa ja virvoitusjouma- ja makeisverolla 50 miljoonaa. Polttoaineverona kerätään lisää 125 miljoonaa. Nämä korotukset ovat lukuinakin miltei samansuuruisia kuin vuoden takaiset luvut. Tulojen suhteen ei siis ainakaan ole paljon mielikuvitusta käytetty.

Menoja sen sijaan karsitaan rankalla kädellä. Kuntien valtionosuuksista aiotaan poistaa peräti 631 miljoonaa. Vielä ei tiedetä, tapahtuuko tämä heti ensi vuonna vai jakautuvatko vähennykset useammalle vuodelle. Varmaa on vain se, että hallitus aikoo tosissaan tappaa suurimman osan kunnista. Kuolinkouristuksissaan kunnat ennen pakkoliitoksia joutuvat tekemään hirmuisia valintoja palvelutuotannossaan. Siihen loppuvat yhteisöllisyys, lähidemokratia ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet. Jokainen kunta-alaa tunteva tietää, että suurissa maantieteellisissä kunnissa kasvukeskukset kasvavat reuna-alueiden kustannuksella.

Työllistämis- ja koulutusmäärärahoja leikataan 100 miljoonaa. Hallitusohjelmassa luvattiin pyhästi työllistää ja lisätä työllisyyskoulutusta, joten odotettavissa lienee jonkinlainen taikatemppu.

Harmaa talous on tämänkin hallituksen lempilapsi, jota ei haluta suitsia millään tavalla muuten kuin puheissa. Oikeusministeriö ehdotti 7 miljoonan lisämäärärahaa talousrikossyyttäjien ja tuomarien palkkaukseen, mutta tähän lisäykseen ei ole halua. Ei siitäkään huolimatta, että sijoitus maksaisi varmasti itsensä takaisin nopeasti valtiolle menetettävänä rikoshyötynä.

Toivottavasti meidän ei tarvitse kuunnella jatkuvasti hallituksen itsekehua perusturvan parantamisesta, koska se satanen on huiputusta. Lisää saatu työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki alentavat automaattisesti esimerkiksi asumistukea ja toimeentulotukea, joten todellinen lisäys monelle on vain toimeentulotuen perusosan 25 euron suuruinen lisäys.

Löytyy esityksestä sentään jotain positiivistakin, ihan oikeaa lisäystä. Kansanedustajien käyttöraha nousee tuhannella eurolla. Suoraan sanottuna en tiedä, mikä tämä palkan ja kulukorvausten päälle maksettava käyttöraha on, mutta joka tapauksessa ensi vuonna se on 21 000 euroa/kansanedustaja. Pitäähän taskurahojen nousta elinkustannuksia vastaavasti.