Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Reilusti kotiinpäin

Yleensä kotiinpäinvetoa eli siltarumpupolitiikkaa pidetään keskustan helmasyntinä, mutta kyllä kokoomusministerit panevat paremmaksi. He tekevät sen vieläpä niin  huonoin perusteluin, että ne perustelut olisi viisainta jättää kokonaan kertomatta. Kannattaisi vain sanoa suoraan, että satun itse olemaan siitä vaalipiiristä, joten tietysti ajan oman alueen etuja.

Anne Holmlundin hätäkeskusuudistus on vielä tuoreessa muistissa. Nyt maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen esittää uuden Metsäkeskuksen paikaksi Lahtea. Tähän asti ainakin Itä-Suomessa on oletettu sijoituspaikan olevan joko Joensuu tai Kuopio. Perustelut olisivat harvinaisen loogiset: täällähän metsätkin ovat ja molemmat ovat kehittyviä yliopistokaupunkeja, oman alueensa ehdottomia keskuksia.

Koskinen perustelee esitystään mm. 15-20 henkilön siirtymisellä Helsingissä sijaitsevasta Tapiosta uuden Metsäkeskuksen palvelukseen. Heidän työmatkansa tietysti on heille itselleen tärkeä asia, mutta ei sen pitäisi olla mikään peruste koko toiminnan sijoituspaikalle. Heille on kuitenkin taattu jokin muu työpaikka, joten mitään muuttamispakkoa heille ei asetettaisi.

Sijoittumista perustellaan tietenkin myös sillä, että Lahti on Helsingin lähellä. Näin se tarjoaa parhaat liikenneyhteydet ja sijainti minimoi matkakustannukset ja henkilöstön ajankäytön matkustamiseen. Kaiken pitää siis olla lyhyen matkan päässä Helsingistä, koska periferiassa ei edes internetin aikakaudella voi elää ja työskennellä.

Kaikkein ontuvin perustelu on, että ”metsä- ja puutalous on Lahden ympäristössä monipuolista ja erityisesti mekaaninen puunjalostus- ja huonekaluteollisuus ovat alueen vahvoja toimijoita”. Askon huonekaluteollisuus on ilmeisesti ministerin mielestä metsäkeskuslaitoksen tehtävien keskeisin osa. No, miksei, tehdäänhän huonekaluja puustakin.

Minulle Metsäkeskuksen sijainti on samantekevää, mutta koko Itä-Suomelle se ei ole. Nyt asia lähtee alueellistamisen koordinaatiotyöryhmän lausunnolle ja lopullisen päätöksen tekee valtioneuvosto. Sitä ennen Koskinen voisi muuttaa perustelunsa vähän rehellisemmiksi ja sanoa, että alueellistaminen on pelkkää lupausta eikä mitään antia.

Kun vedetään kotiinpäin, olisi reilua sanoa se suoraan.