Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksityistämisen uskonto

Yksityinen sektori pystyy hoitamaan kaiken kuntien palvelutuotannon, jolloin kuntien työntekijät jäävät tarpeettomiksi ja syntyy säästöjä. Näin kunta lopulta ulkoistaa koko olemassaolonsa perustan ja sisällön, mutta sisällön katoaminen on kansantaloudellisesti edullista. Jäljelle jäävät kuoret hoitavat kuitenkin veronmaksajien rahojen siirtämisen yksityisille palveluntuottajille.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Maarit Lindström ei kirjoittanut näin päivän Helsingin Sanomien yleisönosastossa. Hän sanoi saman asian kolmen palstan mittaisessa konsulttikielisessä kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa on tärkeää, että hallinnon uudistamisen ohella politiikalla edistetään myös monipuolisia palvelujen tuottamistapoja ja hyödynnetään yritysten ja kilpailun mukanaan tuomia tehokkuusetuja. Laatu ei kärsi, kun palvelun asiakastarpeet on huolella määritelty. Kuntalaisten vahvempi rooli asiakkaina tuo palveluihin lähikontrollia ja avaa uusia markkinoita pk-yrityksille. Markkinoiden laajempi avaaminen yksityisille on tärkeä alueiden kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta lisäävä tekijä.

Teksti on samaa ympäripyöreää hölynpölyä, jota kuntien päättäjille on tuputettu jo vuosia. Löytyy siitä kuitenkin se todellinen syy vuodatukseen. Kuntayhteisöjen palvelutuotanto vastaa noin 14 prosenttia Suomen kokonaistuotannosta ja työllistää lähes viidenneksen kaikista työntekijöistä. Tähän pottiin pitäisi yksityisen sektorin ehdottomasti päästä käsiksi.

Yksityisen sektorin tehokkuudesta ja laadusta voin kertoa oikein hyvän esimerkin. Kotikuntani yksityisti reilu vuosi sitten koko terveydenhoidon yhdelle maan suurimmista toimijoista. Pk-yrityksillä ei tietenkään ollut mitään mahdollisuuksia menestyä kilpailussa, kuten ei yleensäkään ole. Alle vuodessa selvisi, että ainoa yrityksen toimiva osa oli laskutus. Kaikki sovitut palvelut olivat ihan mitä sattui. Kunta purki sopimuksen seitsemän kuukauden kärsimyksen jälkeen ja jatkaa nyt käräjöintiä ties kuinka kauan. Palvelut tilattiin pikavauhtia toiselta suurelta toimijalta.

Kukaan näistä yksityistämisuskovaisista ei ole koskaan pystynyt vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin. Heidän mukaansa julkinen sektori on automaattisesti kelvoton toimimaan millään alalla. Kuitenkaan he eivät pysty selittämään, miten saman toiminnan järjestäminen voittoa tuottavana yritystoimintana voisi olla halvempaa kuin voittoa tuottamattomana julkisena palveluna. Jokaisen yrityksen tarkoitus on jo lain mukaan tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen.

Fanaattisten uskovaisten kanssa ei voi keskustella, koska he vastaavat kysymyksiin uskonkappaleilla. Yksityistäjien uskonkappale on, että julkisen sektorin tarkoitus on siirtää verovaroja yksityisille toimijoille, koska asia on näin.