Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uuden isännän ääni

Kontiolahden Paiholassa on vuosikymmeniä toiminut mielisairaala, jota ylläpitää kuntayhtymä. Nykyisin samoissa rakennuksissa toimii myös pakolaiskeskus ja alkujaan henkilökunnan asunnoiksi rakennetuissa kerrostaloissa asuu paljon myös muita vuokralaisia.

Joulukuuussa 2009 kuntayhtymä myi kaikki rakennukset ja koko 400 hehtaarin maa-alueen Mestarirakentajat Oy:lle vaivaisella 2,5 miljoonan kauppahinnalla. Kauppasopimuksen mukaan sairaala jää vuokralaiseksi entisiin omiin rakennuksiinsa ainakin vuoden 2016 loppuun asti. Uudet rakennukset ovat vasta piirustusasteella eikä sijoituspaikastakaan taida olla täyttä varmuutta, joten kaupan järkevyyden perään sopii kysellä.

Tekisi mieli epäillä, että kaupan pääsivät vahingossa solmimaan sairaalan potilaat, mutta kyllä kaikki sujui ihan asianmukaisesti. Sen on myös hallinto-oikeus todennut.

Sairaala ja pakolaiskeskus jatkavat vuokralaisina, mutta nyt uusi omistaja on kiinteistön jalostustarkoituksessa päättänyt hankkiutua eroon henkilövuokralaisistaan. Kaikki asukkaat saivat pari päivää sitten tylyä tekstiä sisältävän kirjeen. Vuokrasopimuksia muutetaan lokakuun alusta lähtien radikaalisti.

Ilmoituksen mukaan vuokra nousee lokakuun alussa 49 % ja kuuden kuukauden kuluttua 25 % tästä korkeammasta uudesta vuokrasta. Yhteiskorotus nykyiseen vuokraan on huikeat 87 %.

Tupakointi ja lemmikkieläinten pitäminen asunnoissa kielletään kokonaan. Kotivakuutus on pakollinen kaikille vuokralaisille, kylmävarastosta peritään erillistä vuokraa ja vesimaksut nousevat tuntuvasti. Asunnoissa ei ole tehty minkäänlaista remonttia eikä sellaista ole edes suunnitteilla ainakaan nykyisten vuokralaisten asumisen aikana.

Ilmoituskirje pyydetään palauttamaan tiedoksisaamisen varmistamiseksi. Kirjeeseen pyydetään rastittamaan toinen kahdesta annetusta vaihtoehdosta. Ensimmäisen mukaan vuokralainen on saanut kirjeen tiedoksi ja hyväksyy uudet ehdot. Toisen kohdan rastittaminen tarkoittaa sitä, että asukas on saanut ilmoituksen tiedoksi, vastustaa muutoksia ja samalla irtisanoo asunnon yhden kuukauden irtisanomisajalla. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole annettu. Sen mukaan asukas on saanut tiedon, mutta ei hyväksy uusia ehtoja eikä irtisano vuokrasopimusta.

On se kolmas vaihtoehto kuitenkin olemassa. Se on vuokranantajan haastaminen oikeuteen, ellei asiasta voida neuvotella. Perusteita oikeudenkäyntiin on annettu ihan roppakaupalla.

Lain mukaan vuokra on kohtuuton silloin, kun se ylittää olennaisesti alueella käyvät vuokrat ilman erityistä syytä. Suomen Kiinteistöliiton ja Valtioneuvoston antamien suositusten mukaan kohtuullinen vuokrankorotus on 15 % vuodessa. Sen yli korotus voi mennä vain poikkeustapauksissa, kuten vaikka suuren peruskorjauksen takia. Suositus on tietysti vain suositus, mutta nyt tarjotut korotukset ovat suorastaan järjettömiä. Vuokrat ovat kuitenkin nousseet indeksin mukaisesti vuosittain.

Vuorasopimukseen ei saa sisällyttää muitakaan kohtuuttomia ehtoja. Tupakoinnin kieltämistä yritetään nykyisin tunkea kaikkialle, mutta on täysin kohtuutonta kieltää se sellaisessa asunnossa, jossa on tupakoitu sisällä kymmenenkin vuotta. Eri asia olisi, jos asunto peruskorjattaisiin ensin, mutta mitään sellaista ei ole suunitteilla. Ihan sama koskee lemmikkieläinten kieltoa.

Kotivakuutus on vapaaehtoinen, eikä vuokranantaja voi pakottaa yksipuolisella ilmoituksella vuokralaista sellaista ottamaan. Kylmävarastotilojen hallinta sisältyy yleisen käytännön mukaan asunnon vuokraan.

Mestarinikkarit Oy on useissa eri yhteyksissä ilmoittanut keskittyvänsä Paiholan osalta kiinteistönjalostukseen. Sitä ennen asukkaat olisi saatava pois jalostuksen tieltä.