Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kikkailun käytäntö

Entinen ministeri ja kansanedustaja Suvi Lindén saa kansanedustajan sopeuttamiseläkettä noin 5 000 euroa kuukaudessa. Koska eläkeläisellä on hyvä olla harrastuksia, hän toimii erilaisissa luottamustehtävissä. Yksi niistä on Oulun seudun koulutuskuntayhtymän puheenjohtajuus.

Luottamustoimista maksettavista kokous- ja vuosipalkkioista maksetaan työeläkemaksu ja muut normaalit lakisääteiset maksut. Palkkio myös vähentää kansanedustajan sopeuttamiseläkettä. Nyt Lindén on sopinut koulutuskuntayhtymän kanssa, että hänen luottamustoimesta saamansa palkkio muutetaan toimenpidepalkkioksi. Hän siis laskuttaa jokaisesta puheenjohtajana tekemästään asiasta erikseen, olipa kysymys kokouksen johtamisesta tai vaikka edustamisesta.

Tällä tempulla hän säästää 4 250 euroa vuodessa, koska toimenpidepalkkio ei vähennä sopeuttamiseläkettä. Myös kaikki lakisääteiset maksut jäävät tällä järjestelyllä pois. Pieneläkeläisen on näköjään pakko vähän kikkailla, jotta rahat riittäisivät.

Lindénin mukaan kyse ei kuitenkaan ole mistään kikkailusta, vaan ihan järjen sanelemasta ratkaisusta. Muussa tapauksessa sopeuttamiseläke pienenisi. Lindén siis sanoo, että kyse ei ole kikkailusta, vaikka vähän pitääkin kikkailla. Käytäntö on kuulemma ihan tavallinen kaikilla sopeuttamiseläkeläisillä.

Jokin tässä nyt sotii kansalaisen yleistä oikeustajua vastaan. Entinen kansanedustaja laistaa kaikki lakisääteiset maksut ja laskuttaa luottamustoimen hoitamisesta toimenpidepalkkion. Kaiken hän tekee ihan sen takia, että eläke ei pienenisi ja koska kaikki muutkin niin tekevät.

Laskutukseen perustuvaa työtä voi olla ihan niin paljon kuin Lindén itse haluaa. Kuntayhtymän puheenjohtajan tehtäviin kuuluu kokousrutiinien lisäksi myös edustamista. Nyt Lindén kirjoittaa laskun jokaisesta tilaisuudesta, johon hän osallistuu kuntayhtymän puheenjohtajana. Reipas eläkeläinen järjestää äkkiä itsensä niin  lukuisiin kissanristiäisiin, että palkkioita kertyy paljon vuosipalkkiota enemmän.

Ihan samaa tehdään myös työelämässä. Esimerkiksi Juuan kunnan useiden yhteistyötahojen kanssa vetämän ikäihmisten palvelukeskuksen yritys- ja yhdistyskoordinaattori tekee laskutustyötä. Hän käy päivittäin työssä osaamiskeskuksessa, puhelin ja sähköposti ovat kunnan, mutta hän ei ole kuntaan eikä minnekään muuannekaan työ- tai virkasuhteessa. Hänen yhden miehen yrityksensä nimittäin voitti työstä järjestetyn tarjouskilpailun. Menestymistä tarjouskilpailussa saattoi hiukan edistää se, että hänen yritykseltään tilattiin jo toiminnan suunnitteluvaiheessa yritys- ja yhdistyskartoitus kiireellisenä, ilman tarjouskilpailua.

Tässäpä oivallinen keino kaikille työtätekeville välttää työeläke- ja muut maksut. Sovitaan työnantajan kanssa, että kaikki työ laskutetaan erikseen. Tai perustetaan yhden henkilön yritys, joka käy töissä ja laskuttaa konsulttipalkkiot tehdystä työstä. Ei se ole kikkailua, kuten Lindén ja monet muut voivat todistaa.