Säästäminen alkaa

Hallitusohjelmaan on vähän sinne sun tänne piilotettu lyhyitä mainintoja säästämisestä. Mitään konkreettisia toimenpiteitä sieltä on turha etsiä, koska ei hallitusneuvottelujen paineessa sellaiseen ollut aikaa. Niinpä sinne laitettiin summia ihan arvaamalla ja päätettiin miettiä asioita myöhemmin.

Suurimmat säästöt tulevat kohdistumaan kuntien valtionosuuksiin. Kuten olemme jo huomanneet, tämän tarkoituksena on ajaa kunnat pakkoliitoksiin. Muistelen kuitenkin sekä kokoomuksen että sosialidemokraattien sanoneen ennen vaaleja, että ne vastustavat kuntien pakkoliitoksia. No, kerrankos sitä tulee luvattua vaalimenestyksen toivossa.

Muutkin säästötoimet alkavat konkretisoitua. Kelan maksamia lääkekorvauksia aiotaan vähentää 113 miljoonan euron verran. Lääketeollisuus ry ehdottaa, että säästö kohdistetaan vain vähän sairastavien saamiin korvauksiin. Korvattaville kuluille aiotaan ilmeisesti asettaa jonkinlainen alaraja, mahdollisesti 50 euroa. Sen alle menevän osan joutuisi jokainen maksamaan itse. Ministeri Risikko myötäilee Lääketeollisuus ry:n näkemyksiä.

Lääketeollisuusko hallitusohjelmaa tältä osin toteuttaa? Siltä ainakin näyttää, koska sieltä ehdotus tuli. Tietenkin on lääketeollisuuden edun mukaista maksattaa lääkkeiden suurkulutus veronmaksajilla, kun taas kerran parissa vuodessa antibioottikuurin tarvitseva on niin huono tulonlähde, että maksakoon itse pillerinsä.  Tässä on vain se huono puoli, että harvoin lääkkeitä tarvitseva köyhä tekee nopeasti konkurssin äkillisesti sairastuessaan.

Vaikka kyllä niitä kunnolla sairaita kohta saadaan vaikeuttamalla vuorotteluvapaalle pääsyä ja aiheuttamalla työuupumusta ja mielenterveysongelmia. Vuorotteluvapaista aiotaan  säästää 7,5 miljoonaa alentamalla vapaalle jäävän saamia korvauksia. Näin varmistetaan se, että vauorotteluvapaa ei kannata taloudellisesti senkään vertaa kuin aiemmin ja vanha tulee käytettyä tarkkaan. Sitten hänestä varmaan saadaan lääkkeiden suurkuluttaja.

Yhtäällä hallitus on huolissaan nuorisotyöttömyydestä, mutta toisaalla se tekee kaikkensa estääkseen nuorten pääsyn työelämään vuorotteluvapaan kautta.

Säästöjen välttämättömyys on ollut jokaisen tiedossa. Jostain oudosta syystä säästöt näyttävät kohdistuvan taas kerran kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Se on sitäkin oudompaa, kun hallituksessa on peräti kaksi vasemmistopuoluetta. Tai kolme, jos kokoomus vieläkin väittää olevansa työväenpuole.

Kommentit (2)
  1. Kiitos taas. Tuli huono olo.

  2. Keijo Nevaranta
    5.9.2011, 00:14

    Pidän ajatuksesta että hallituksesa on kolme työväenpuoluetta, lisäksi ekologinen puolue ja maahanmuuttomyönteinen puolue ja mitäs niitä muita olikaan. Kerrankin voin nukkua rauhassa.

Kommentointi suljettu.