Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksityistäminen ja kontrolli

Kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat, niin julkisen sektorin yksityistäminen etenee ja samalla alempiin kansanosiin kohdistuva kontrolli kovenee. Tätä professori Heikki Ylikankaan jo 80-luvulla toteamaa asiaa olen jankuttanut jo varmaan kyllästymiseen asti. Jankutan lisää ihan tahallani.

Valtion laitoksia on yksityistetty vähitellen jo parikymmentä vuotta. Kaava on aina sama; ensin laitoksesta tehdään valtionyhtiö. Sen jälkeen yhtiöstä myydään osakkeita yksityisille ja lopulta osake-enemmistö on siirtynyt kansainvälisille pääomasijoittajille. Koko toiminta on kadonnut demokraattisesti valittujen päättäjien ulottumattomiin.

Seuraavana on vuorossa niinkin keskeinen asia kuin puolustusvoimien ruokahuolto. Sen yhtiöittäminen on parasta aikaa meneillään. Neljän vuoden siirtymäkauden jälkeen uusi yhtiö kuulemma alkaa kilpailla vapailla markkinoilla ruokahuoltopalvelujen tarjoajana. Tosiasiassa siirtymäkauden jälkeen koko yhtiö myydään eniten tarjoavalle. Niin on käynyt aina ennenkin. Sen jälkeen armeija marssii kansainvälisten pääomamarkkinoiden määräämässä tahdissa.

Terveydenhuoltoa yksityistetään koko ajan kiihtyvällä vauhdilla. Eilen illalla uutisissa kerrottiin, että pääkaupunkiseudun yksityisillä lääkärifirmoilla on jo vaikeuksia saada rekrytoitua henkilökuntaa. Tämä johtuu siitä, että maksukykyisten ja -haluisten eläkeläisten määrä lisääntyy. Samaan aikaan julkinen sektori kamppailee resurssipulan kourissa. Henkilöstön määrä vähenee sekä rahapulan että henkilökuntakadon takia. Potilaiden määrä sen sijaan ei vähene, joten tietenkin vähävaraisten palvelu heikkenee.

Kansan kahtiajaon mukana kontrollin tarve lisääntyy. Tätä ei koskaan sanota ääneen eikä edes toteuteta huomiota herättävällä tavalla. Kontrollia kiristetään sillä tavalla, että se on suorastaan helppo hyväksyä. Nyt sisäministerinä on kaikkien kontrollin lisääjien toiveuni eli kristillisdemokraatti Päivi Räsänen.

Hänen sukupuoli- ja uskonnollisia vähemmistöjä koskevista mielipiteistään ei tarvinne sanoa mitään. Samoin on tiedossa hänen vaatimuksensa vaikeuttaa alkoholijuomien hankintaa. Kaikki tämä on selvää pyrkimystä kiristää kontrollia ja kaikki tietävät, keitä tässä maassa on tarpeen valvoa. Tietenkin suunnilleen kaikkia niitä, jotka ovat potentiaalisia uhkia varakkaimmalle väestönosalle.

Viimeisin vaatimus antaa rattijuoppojen sakotusoikeus poliisille alkaa olla suorastaan vaarallinen. Asiana se ei äkkiä ajatellen kuuulosta mahdottomalta. Siinä kuitekin siirrettäisiin vain tuomioistuimelle kuuluvaa rankaisuvaltaa lainvalvontaviranomaiselle. Lain valvojasta tulisi myös syyttäjä, tuomari ja pyöveli. Kuvaavaa on poliisiylijohtajan ilmoitus, jonka mukaan järjestelyn toteuttamiseen  on suorastaan valmiudet. Lieneekö suunnitteilla muutakin tuomiovallan siirtoa poliisille?

Jos tälle tielle lähdetään, niin sen loppua ei näy.