Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Avoin ahneus

Muutaman vuosikymmenen sisällä maamme on muuttunut sellaiseksi, että ahneimmat ja rikkaimmat kahmivat kaksin käsin lisää vaurautta itselleen ja nauravat päälle. He eivät tunne enää minkäänlaista tarvetta peitellä saalistushimoaan. En viitsi enää edes puhua Björn Wahlroosista, joka irtisanomalla työntekijöitä kasvattaa omien osakkeidensa arvoa. Mietin vain, milloin hän ja monet muut keksivät irtisanoa ihan kaikki, jotta osakeiden arvo nousisi pilviin.

Finnavian toimitusjohtajalle maksetaan 330 000 euron eroraha veronmaksajien omistamassa valtionyrityksessä ja vasemmistoliiton liikenneministeri nyökyttelee ymmärtäväisesti. Hän ei millään tavalla halua eikä kuulemma edes voi puuttua johtajasopimukseen.

Viime keväänä samaiselle toimitusjohtajalle, Finnavian johtoryhmälle ja keskeisten tytäryhtiöiden toimitusjohtajille maksettiin vuosibonusta. Toimitusjohtajan osuus oli 52 000 euron palkkio hyvästä tuloksesta. Samaan aikaan yhtiön henkilöstörahastoa ei kerrytetty ollenkaan, koska yhtiön tulos oli niin huono.

Miten toimitusjohtaja voidaan palkita hyvästä tuloksesta, mutta työntekijöille ilmoitetaan heidän tehneen huonoa tulosta? Onko niin, että erinomainen toimitusjohtaja on ainoa, joka on tehnyt hyvää tulosta? Ovatko työntekijät vain haitallinen kuluerä, joka laiskottelee ja polkee tulosta tahallaan alas? Ja miten yhtiöllä oli varaa antaa näin loistavalle johtajalle potkut?

Olkiluodon ydinvoimalaa rakennetaan hitaasti, hartaasti ja halvalla. Tai oikeastaan rakentaminen tulee sikamaisen kalliiksi, mutta se ei johdu ainakaan työntekijöiden suurista palkoista. Nyt on paljastunut, että eräs puolalainen sähköasennusyritys maksaa työntekijöilleen 1,59 euron tuntipalkkaa. Se on hädin tuskin kymmenesosa Suomessa noudatettavan työehtosopimuksen alimmasta palkasta. Joku vetää välistä ja rumasti vetääkin.

Tällekään asialle ei kukaan mahda eikä edes halua mahtaa mitään. Kun tarkastajat keväällä pyrkivät työmalle, pysäytti yksityinen vartiointiliike heidät portille.  Tällekään yksityisarmeijalle eivät viranomaiset kuulemma mahda mitään.

Ajan ja uusliberalimin henki on se, että jokainen ottaa kaiken mikä on otettavissa, eikä mitään moraalia tunneta. Siksi jokaisen kannattaa katsella ympärilleen vähän sillä silmällä, että mistä löytyisi varastettavaa. Tosin tavallisen ihmisen ei kannata varastaa työmaalta edes iskuporakonetta, koska siitä seuraa ankara rangaistus. Pitää pyrkiä sellaiseen asemaan, jossa varastaminen kuuluu luontaisetuihin ja siitä palkitaan bonuksilla.