Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Arvoitukselliset kulut

Pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan sosiaali- ja terveysmenojen tilanne on poikkeuksellisen epäselvä, kirjoittaa päivän Karjalainen. Ensimmäisen puolen vuoden ajalta palvelujen toimintakate ennakoi jopa 850 000 euron ylitystä talousarvioon nähden, mutta toisaalta kunnankamreerin arviolaskelmat viittaavat vain 100 000 euron ylitykseen. Joka tapauksessa toimintakate kasvoi vuoden 2010 lukuihin verrattuna 500 000 euroa.

Tässä tilanteessa sote-lautakunta ei aio esittää mitään, vaan jää sormi suussa odottamaan kesän yli ulottuvia talouslukuja. Oman lisänsä arvoituksellisiin kuluihin tuo yksityistämisessä tapahtunut jättimunaus. Ensin koko terveyskeskus yksityistettiin yhdelle firmalle, sitten sopimus irtisanottiin yllättäen ja palvelut ostettiin toiselta. Oikeusprosessin tämänhetkisestä tilanteesta ei julkisuudessa kerrota.

Sosiaali- ja terveystoimen talousarvion kokonaissumma on noin 9 miljoonaa euroa. Kun puolen vuoden luvut ovat tiedossa  eikä loppuvuotta osata arvioida tämän tarkemmin, on jossain jotain pahasti vialla.

Se vika on ollut päättäjien tiedossa jo kauan. Sosiaali- ja terveystoimen komisenkymmentä vuotta virassa ollu talousjohtaja on ollut ja luultavasti tulee olemaan pitkäaikaisella virkavapaalla. Syyt ovat pätevät, joten vika ei ole hänen. Vika on päättäjien kyvyttömyydessä järjestää hänen sijaisuutensa. Kaikkein suurin vika on  ollut tavassa jättää olennainen asiantuntijatehtävä pelkästään yhden ammattitaitoisen henkilön varaan.

Nyt työt on hajautettu ties minne ja niitä tekee kuka milloinkin ennättää. Suurin osa tehtävistä on siirtynyt vasta viime vuodenvaihteessa aloittaneelle sosiaali- ja terveysjohtajan viransijaiselle, jonka kunnallistalouden osaaminen perustuu lyhyeen valtuusto- ja kunnanhallituskokemukseen. Osan töistä hoitaa kunnankamreeri omien tehtäviensä ohella ja osan johtava hoitaja.

Sote-johtajalla oli jo alkukesällä hyvä ratkaisuehdotus. Hän olisi halunnut palkata talousjohtajan sijaiseksi pätevän henkilön, mutta päättäjät kauhistuivat ajatusta. Tämä henkilö näet sattuu olemaan melkoisen suorapuheisena tunnettu juristi, jolla on myös kunnallisalan tutkinto ja pitkä työkokemus kunta-alalta. Tarkkaavaiset lukijat ehkä arvaavatkin, ketä tarkoitan.

Koko kesän jatkunut farssi on ihan oman juttunsa arvoinen. Tarina on ollut valmiina jo pari kuukautta ja julkaisen sen lähiaikoina.

Tällainen tyyppi ei siis missään tapauksessa sovi tehtävään. Niinpä lautakunta päätyi ehdottamaan, että palkataan kahden vuoden ajaksi taloussihteeri helpottamaan työpainetta. Hänen pätevyysvaatimuksistaan ei vielä ole tietoa, mutta korkeakoulutukintoa häneltä tuskin edellytetään.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan tulevaa henkilövalintaa. Ehkä jonkun päättäjän lähisukulainen on sopivasti töitä vailla juuri nyt.