Terve järki kunniaan

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri oli poistanut raitiovaunusta rasistisesti käyttäytyneen juopuneen miehen. Tämä oli haukkunut alaikäistä lasta ja käyttäytynyt muutenkin häiritsevästi. En tietenkään tiedä, mitä tarkasti ottaen tapahtui, mutta eivät tunnu tietävän monet muutkaan. Ainakin Hommaforumille on löytynyt omatekoisia juristeja, joiden mukaan rikolliseen tekoon syyllistynyt oli Sauri.

Sauri oli tarttunut miestä olkapäästä ja ohjannut tämän ulos. Tämä täyttää kuulemma lievän pahoinpitelyn tai ainakin pakottamisen tunnusmerkit. Pakottamisesta säädetään Rikoslain 25 luvun 8 §:ssä näin:

Joka oikeudettomasti väkivallalla tai uhkauksella pakottaa toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotain, tuomittakoon pakottamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Oletetaanpa nyt ihan huvin vuoksi, että kyseinen mies tekisi Saurista rikosilmoituksen ja asia etenisi oikeuteen. Oikeus tutkisi tietenkin molempien teot tarkasti ja toteaisi, että tämä mies on syyllistynyt ainakin kunnianloukkaukseen. Rasistinen motiivi ja uhrin alaikäisyys olisivat rangaistuksen koventamisperusteita. Sauri puolestaan on keskeyttänyt meneillään olevan rikoksen. Siihen on jokaisella oikeus, vaikka Sauri ei käyttänytkään Pakkokeinolain mukaista jokamiehen kiinniotto-oikeutta. Siihenkin olisi ollut mahdollisuus. Hän ei kuitenkaan pakottanut oikeudettomasti miestä jättämään tekemättä jotain.

Jos jostain tapahtumien yksityiskohdista kävisi ilmi, että Sauri on syyllistynyt lievään pahoinpitelyyn tai pakottamiseen, niin hänet voitaisiin todeta syylliseksi. Hänet kuitenkin melko varmasti jätettäisiin tuomitsematta rangaistukseen.

Tämä johtuu puolustettavien oikeushyvien asettamisesta vastakkain. Toisella puolella olisi alaikäisen oikeus loukkaamattomuuteen ja mahdollisesti fyysiseen koskemattomuuteen. Toiselle puolelle vaakakuppiin asetettaisiin aikuisen miehen oikeus olla tulematta tartutuksi olkapäähän ja ohjatuksi ulos. Ei minun tarvinne tämän enempää kertoa, mihin suuntaan vaakakuppi kallistuisi.

Heitetäänpä siis lakikirja syrjään ja ajatellaan terveellä järjellä. Asiat ovat päin helvettiä, jos lapsi ei voi matkustaa julkisissa kulkuneuvoissa pelkäämättä joutuvansa rasistisen ahdistelun kohteeksi. Jokaisen moraalinen velvollisuus on puuttua tällaiseen asiaan, jos vain uskallusta riittää. Saurilla sitä riitti ja sen enempää häntä kehumatta totean vain, että hänenkaltaisiaan tarvitaan enemmän. Heitä tarvitaan estämään myös muita kuin rasistisia rikoksia.

Näiden lakikirjasta yksittäisiä pykäliä etsivien olisi syytä perehtyä myös oikeusjärjestelmän perusteisiin ennen juristiksi tekeytymistä.

Kommentit (3)
  1. kaarina kainulainen
    11.9.2011, 10:25

    Oikein!

  2. Kertoo median melko huonosta tilasta, jos tällaisesta tilanteesta pitää tehdä uutinen. Toisekseen Saurin kommentointi ”…tulet tänne rasistisin aikein” antaa minulle kuvan, että tilannetta on väritetty ehkä jonkin verran Saurin puolelta. Ei kukaan puhu noin, paitsi ehkä Sauri.

    Eiköhän tässä ajassa olisi paljon tärkeämpääkin uutisoitavaa, kuten esimerkiksi 13.9. eduskunnan toiseen käsittelyyn tuleva perustuslain muutos.

    Rasismia siellä ja rasismia täällä ja varsinkin rakenteellista rasismia kaikkialla.. voi hyvänen aika ja kättä ohtaan. Tämä jatkuva rasismin olemassaolon todistelu tulee vielä kääntymään itseään vastaan.

Kommentointi suljettu.