Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tutkitut jutut

Suomessa ruoka on hiukan kalliimpaa kuin koko Euroopassa keskimäärin, mutta huomattavasti halvempaa kuin useimmissa Euroopan maissa. Suomi sijoittuu pohjoismaisessa hintavertailussa ylivoimaisesti parhaiten ja koko hintavertailussa kahdeksanneksi. Ruoka on siis halpaa, joten kuluttajat valittavat turhasta.

Näin todistelee Päivittäistavarakauppa tutkimuksessaan, jonka se on teettänyt Ernst & Jungilla. Eniten tässä ihmetyttää se, että asia uutisoidaan ikään kuin puolueettomana tutkimuksena. Sehän on ihan suora S- ja K-ketjujen tilaustyö, joka on toteutettu tarkoitushakuisella tilastovertailulla. Sen tuloksena syyllinen ruuan kalliiseen hintaan on vain ja ainoastaan arvonlisävero. Kahden suuren ketjun määräävällä markkina-asemalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Toisin kuin tutkimuksen tekijät, minä käyn kaupassa. Kun viimeksi ruuan arvonlisäveroa alennettiin, näkyi sen vaikutus kuluttajahinnoissa noin kuukauden ajan. Sitten niistä, näistä ja erinäisistä muista syistä johtuen hinnat ohittivat entiset, korkeamman arvonlisäveron aikaiset hinnat. Kauppiaat kiistävät johdonmukaisesti, että kaupan katteella olisi asian kanssa mitään tekemistä.

Helppoahan tutkimuksia on tehdä, kun annetaan oikea lopputulos etukäteen ja kysytään itseltään. Minä teen nyt puolueettoman tutkimuksen siitä, että olen kaikin puolin mukava, älykäs, osaava ja tuumaan taipuvainen ihminen. Kyselyyn osallistuneista henkilöistä 50 % on täysin samaa mieltä ja 50 % melkein samaa mieltä. Rehellisyyden nimissä kerrottakoon, että kyselyyn osallistui kaksi ihmistä, minä ja äitimuori.

Joku voi huomata, että tällainen tutkimus on taidettu jo tehdä. Tuoreen kyselyn mukaan vain yksi kansalainen viidestä katsoo Jyrki Kataisen suoriutuneen heikosti pääministerin tehtävistä. Lähes puolet on sitä mieltä, että hän on selvinnyt hyvin.

Tämä kysely taidettiin tehdä puoluetoimistossa.