Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valtuustojen häiriköt

Juuassa on pidetty häirikköinä ja veneen keikuttajina sellaisia yksittäisiä valtuutettuja, jotka ovat jossain asiassa eri mieltä enemmistön kanssa. Heidän näkemyksensä on niin vahva, että he mielipiteensä kanssa yksin jäätyään valittavat päätöksestä. Tällaista menettelyä on paheksuttu jopa paikallislehden pääkirjoituksissa.

Ei tämmöinen mitään häiriköintiä ole, vaan kertoo yksittäiseen asiaan paneutumisesta ja vankkumattomasta mielipiteestä. Saattaa se kertoa jääräpäisyydestäkin, mutta sen ei yksittäisten asioiden kohdalla pitäisi häiritä ketään.

Joensuun kaupungivaltuustossa sen sijaan on ihan oikea häirikkö, jonka toiminta on jo suorastaan työpaikkakiusaamista. Tämä perussuomalaisten listalta sitoutumattomana valittu riitaantui tai oikeastaan lopetti puhumisen oman ryhmänsä kanssa heti alkuun ja erosi omaksi yhden miehen ryhmäkseen. Perussuomalaisten ainoa vika oli hyväksyä hänet ehdokaslistalleen, ja sitä he ovat ihan julkisestikin harmitelleet.

Tämä valtuutettu tekee järjestelmällisesti kiusaa käyttämällä laillisia menettelytapoja. Hän aloittaa kokouksen alussa, kun valitaan työjärjestyksen mukaisesti pöytäkirjantarkastajia. Jatkuvasti kiertävästä vuorolistasta huolimatta hän esittää tehtävään aina itseään ja vaatii asiasta suljettua lippuäänestystä. Sama toistuu kaikissa henkilövaaleissa ihan tehtävästä riippumatta.

Lähes jokaiseen esityslistan asiaan hänellä on pitkien puheiden jälkeen vastaehdotus. Jos hän saa jollekin ehdotukselleen kannatusta, seuraa tietenkin äänestys. Ellei kannatusta tule, hän pitkittää kokousta lisää puheillaan ja vaatii kirjattavaksi eriävän mielipiteensä. Kaikki tapahtuu täysin lain ja valtuuston työjärjestyksen mukaisesti, joten muodollinen puoli on kunnossa. Terve järki vain puuttuu.

Motiivejaan hän ei koskaan selittele julkisuudessa useista kyselyistä huolimatta. Jo ulkopuolisen silmin tällainen kiusanteko vaikuttaa demokratian väärinkäytöltä, mutta eniten siitä kärsivät asiallisesti käyttäytyvät valtuutetut. He ovat jo ruvenneet pelkäämään kokouksia, koska ne menevät aina yöhön asti kestäväksi pelleilyksi.

Pitäisikö hänelle sitten mahtaa mitään? Ei siihen ole mitään tarvetta, koska hän toimii lain määrämuotoja noudattaen. Äänestäjien toivoisin kuitenkin ensi syksynä vähän ajattelevan, kenelle äänensä antavat. Valtuusto on kuitenkin tarkoitettu päätöksentekoa varten, ei se mikään mielenosoituspaikka ole.