Ulkoistettu ajattelu

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti facebookiin harkitsemattoman päivityksen. En tiedä, ajatteleeko hän oikeasti Kreikan tarvitsevan sotilasjunttaa, vai oliko kyse ironiasta, kuten hän itse jo pari tuntia myöhemmin sanoi. Sanottu mikä sanottu ja perästä kuuluu. Eduskuntaryhmä päättää tänään seurauksista.

Eniten minua kummastuttaa Halla-ahon kannattajien ja seuraajien vankkumaton lojaalisuus johtajansa puheita kohtaan. Facebookissa häntä tietenkin kannustetaan jaksamaan, kuten kavereiden kesken kuuluukin. Sen lisäksi Halla-ahoa varoitettiin, että joukossa on vasikka, joka kertoo kaiken tiedotusvälineille.

Jos nyt joku ei vielä tiedä, niin Halla-ahon profiili facebookissa on avoin. Kuka tahansa voi käydä siellä lukemassa hänen ajatuksiaan ja niiden kommentointia. Tämä on ihan varmasti harkittu valinta, koska kyllä tohtorismiehen pitää ymmärtää myös facebookin yksityisyysasetusten päälle.

Hommaforumilla näkyi mielipidejohtajan kannattajien ehdoton lojaalisuus kaikkein selvimmin. Ensimmäiset pari tuntia Halla-ahon lausuman jälkeen julistettiin avoimesti, että oikein sanottu, kyllä panssarivaunuilla lakkoilijat ojennukseen saadaan. Kun Halla-aho perui puheensa ja kuittasi ne ironiaksi, muuttui myös kannattajien mieli. Vitsihän se oli, tietenkin, tyhmät vain eivät ymmärrä.

Halla-ahon kannattajat haluavat väkisin ajatella johtajansa ajatuksia. Kun tuuli käy yhdeltä suunnalta, he myötäilevat. Kun tuuli kääntyy, he kääntyvät joustavasti sen mukana. He joustavat niin hyvin, että johtajan tarvitsee vain vihjaista mistä päin tulee, niin he myötäilevät innokkaasti. Halu ajatella kuten mielipidejohtajan oletetaan ajattelevan ei anna kovin luotettavaa kuvaa omasta ajattelusta.

Vähän ihmettelin myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lernerin eilistä lausuntoa. Hän sanoi, että hänelle kuuluu vain eduskuntaryhmän yhtenäisyyden vaaliminen, mutta puheenjohtaja Soini määrää puolueen linjan. Perussuomalaiset ovat tietääkseni ainoa eduskuntapuolue, jossa puolueen linjan määrää yksi ainoa ihminen. Johtaja-ajattelu on voimissaan.

Tehtäköön nyt selväksi, että minä en vastusta perussuomalaisten läheskään kaikkia linjauksia enkä puolueen jäseniä ja äänestäjiä. Sen sijaan minä vastustan jokaista sellaista massaliikettä, jossa vannotaan enemmän johtajien kuin ajatusten nimeen. Sellainen on lauman mukana mölyämistä ja oman ajattelun ulkoistamista.

Tätä voisivat miettiä ne lukuisat ihmiset, joilla itsellään ei tunnu koskaan olevan yhtään omaa ajatusta, mutta jotka hyvin mielellään hurraavat puoluejohtajiensa jokaiselle ajatukselle ja sanovat aina ajatelleensa näin.

Sattuihan tämäkin jupakka taas muuten sopivaan aikaan. Hallituksen budjettiriihi vilahti ohi iltapäiväkahvin ajan kestävänä ja eduskunta käsittelee parhaillaan perustuslain muutosta. Meille muille annettiin sopiva luu kaluttavaksi siksi aikaa, kun tärkeitä päätöksiä tehdään.

Kommentit (5)
 1. Oh-show-tah hoi-ne-ne
  15.9.2011, 11:05

  Persoonallinen näkökulma. Nostan hattua.
  Minähän syynäsin ne “Saatanalliset säkeet” perinpohjaisesti.
  En synkässä anarkismissanikaan löytänyt niistä vaatimusta,
  pelkää passiivin ja aktiivin konditionaalin preesensiä.
  Poliittisissa palopuheissahan ei juuri muuta olekaan.

 2. Kiva kirjoitus. Olen ollut huoaavinani, että ollaan yliherkkiä reagoimaan ja tuomitsemaan. Enpä tiedä Halla-ahon motiiveja pitää sitä profiilaan avoimena. Hankkisi toisen yksityisemmän profiilin, jossa saisi kirjoitella vapaammin, jos siltä tuntuu. Onhan monella muullakin poliitikolla kaksi erillistä Facebook-tiliä.

Kommentointi suljettu.