Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nimi paperiin

Verkossa näkyy tänä aamuna leviävän pikku-uutinen, jonka mukaan CV-netin laiminlyönti voi aiheuttaa työttömälle työnhakijalle karenssin. Kommenteissa tätä pidetään yleisesti ottaen osoituksena työvoimaviranomaisten ääliömäisestä toiminnasta. Saattaa siinä sitäkin olla, mutta jos laiminlyönnistä on oikeasti seurauksena karenssi, on vikaa ollut myös pöydän asiakaspuolella.

Kysymys on nimittäin työnhakusuunnitelmasta. Se on se paperi, joka laaditaan silloin, kun työtön työnhakija ensimmäisen kerran ilmoittautuu TE-toimistoon. Työnhakusuunnitelma päivitetään jokaisella ilmoittautumiskerralla ja juuri sen virkailija keskustelun päätteeksi lykkää allekirjoitettavaksi. Se on syytä lukea ensin.

Työnhakusuunnitelmaan kirjataan toimenpiteet, joilla pyritään edistämään työnhakijan työllistymistä. Toimenpiteitä voi olla hyvin monenlaisia alkaen kuntouttavasta työtoiminnasta, työnhakuvalmennuksesta  ja työharjoittelusta. CV-netti on vain yksi mahdollisesti sovittu toimenpide muiden joukossa.  Oleellista on, että allekirjoittamalla suunnitelman työnhakija sitoutuu noudattamaan kaikkea siinä sovittua. Silloin mikään siihen suunnitelmaan kirjattu ei saa tulla yllätyksenä. Sopimusta on noudatettava ja ellei työnhakija sitä noudata, on seuraksena karenssi.

Periaate on siis hyvin yksikertainen: ei pidä allekirjoittaa yhtään mitään lukematta tekstiä. Jos teksti ei tunnu vastaavan sitä mitä virkailijan kanssa on juuri puhuttu, ei paperia pidä allekirjoittaa. Työnhakusuunnitelman on oltava molempien osapuolten yhteisesti hyväksymä eikä virkailijan mahdollisesti vakiomallin mukaan muokkaamaa suunnitelmaa tarvitse sellaisenaan ottaa vastaan.

Monet haluavat ihan ymmärrettävästi hoitaa ikäviksi kokemansa käynnit TE-toimistossa mahdollisimman nopeasti. Silloin piilee vaara, että sopimukseen lipsahtaa tarpeettomiksi ja jopa keljuiluksi koettuja asioita. Kannattaa siis ehdottomasti käyttää pari lisäminuuttia sen selvittämiseen, mihin on juuri sitoutumassa. Sopimuksen laiminlyönnistä seuraava karenssi on varmasti paljon epämiellyttävämpi juttu.

Mahdollisesti työttömien lukijoiden kannattaa nyt pilata sununtaiaamunsa kaivamalla esiin viimeksi päivitetty työnhakusuunnitelma. Jos se näyttää ihan omituiselta, on sitä muutettava viimeistään seuraavalla ilmoittautumiskerralla. Voi sen käydä muuttamassa sitä ennenkin, ettei tule yllättäviä kutsuja vaikkapa palkattomaan työharjoitteluun.