Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Onko tietoa?

Päijät-Hämeessä saivat asiakkaat sähköisellä reseptillä vääriä lääkkeitä ja reseptien kirjoittaminen keskeytettiin. Tätä e-reseptiä on aikaa ja rahaa säästelemättä kehitetty jo vuosikausia, mutta silti koko homma näyttää olevan ihan alkutekijöissään.

Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa kokeiltiin sähköistä äänestämistä. Kokeilu epäonnistui niin täydellisesti, että vaalit piti uusia perinteisellä tavalla. VR:n sähköinen lipunmyynti on ollut jumissa koko viikon ja lienee ensi viikollakin. Lippu-uudistuksen vaatima tietojärjestelmä osoittautui sudeksi.

Kaikkien näiden uudistusten tietoteknisenä toteuttajana on ollut firma nimeltään Tieto. Sen epäonnistumisille löytyy yksittäisiä syitä ja selityksiä, se on selvä.  Jonkun pitäisi kuitenkin esittää muutamia perustavaa laatua olevaa kysymyksiä. Minä voin aloittaa.

Miksi näitä virheitä on niin paljon? Miksi firma onnistuu sössimään kaikki suuret toimeksiantonsa? Miksi tämä yritys voittaa jatkuvasti suuret ja hintavat julkiset hankinnat, vaikka sen meriitit ovat näin huonot?

Yritys lienee onnistunut palkkaamaan hyviä myyntimiehiä, mutta huonoja ohjelmoijia. Luultavasti käytetään myös paljon sellaisia alihankkijoita, jotka eivät keskustele keskenään. Jokainen hoitaa oman osa-alueensa, mutta kokonaisuutta ei testata tarpeeksi. Ajatuksena lienee, että kyllä käyttäjä sitten löytää kaikki ohjelmointivirheet ja maksaa niiden korjauksesta.

En ymmärrä ohjelmoinnista mitään, mutta julkisista hankinnoista ymmärrän. Määräävänä tekijänä ei saa olla vain hinta, vaan on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Saman työn tekeminen moneen kertaan ei voi olla kokonaistaloudellisesti edullisinta.