Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tyhmät kysymykset

Jos tyhmiä kysymyksiä ei muka ole, niin millaisia kysymyksiä tyhmät ihmiset sitten esittävät? Muuttuvatko he muka viisaiksi juuri sillä hetkellä, kun esittävät kysymyksensä?

Tämä ilkeän sarjakuvakoira Dogbertin pohdiskelu tuli mieleeni lukiessani eilen sanomalehti Karjalaista. Rikos- ja oikeustoimittaja Markku Liikamaa käsitteli kolumnissaan lieksalaisvaltuutetun kaupungin virkamiehille esittämää kymmenen kysymyksen listaa maahanmuutosta.

Kysymyslista on otsikoitu asenteellisesti ”Lieksa monimuotoutuvassa maailmassa – kuka maksaa viulut?” Kysymykset ovat alkuun niitä tavallisia: Miksi Lieksaan otetaan maahanmuuttajia, vaikka täällä ei ole asuntoja? Entä jos muuttaja olisi helsinkiläinen asunnoton, mikä asunto hänelle osoitettaisiin?  Voitaisiinko perheille osoittaa peräti telttamajoitusta?

Muista kysymyksistä ei Liikamaa kerro, mutta viimeisenä lienee se kuuluisa tyhmä kysymys. Kysyjä haluaa tietää, kuka kantaa vastuun ja kuka maksaa viulut, kun kuntalaisia -lieksalaisnuoria – yllytetään lainvastaisiin tekoihin liian suurella maahanmuuttajamäärällä. Kysyjän mielestä siis tulevaisuudessa mahdollisesti rasistisiin rikoksiin syyllistyvät kuntalaiset ovat yksiselitteisesti päättäjien yllytyksen uhreja, joilla ei ole mitään vastuuta omista teoistaan. Sanoisinpa tätä melkoisen asenteelliseksi ajatteluksi.

Uhri ei siis olekaan se mahdollisesti pahoinpidellyksi joutuva maahanmuuttaja, vaan lieksalaisnuori, joka ”saattaa syyllistyä lainvastaisiin tekoihin ja kantaa siitä taakkaa loppuelämänsä”.

En tunne Lieksan asuntotilannetta, mutta ilmeisesti siellä on asuntopula. Lieksa on viime aikoina ottanut vastaan maahanmuuttajia, joiden kustannuksista vastaa pääosin valtio. On kaupungin päättäjien oma asia, miten he näitä ihmisiä asuttavat.

Kustannuksia tulee epäilemättä myös kaupungille. Jos kysyjä haluaisi asiallisesti kysyen tietää, mitkä ovat maahanmuuttajien asuttamisen kaupungille aiheuttamat todelliset kustannukset ja mitkä ovat asunnonjaon periatteet, en ihmettelisi kysymystä ollenkaan. Se olisi ihan järkevä tiedustelu, johon annettava vastaus olisi hyvä pohja julkiselle keskustelulle. Näihin kysymyksiin on kuitenkin vaikea vastata asiallisesti, joten vastaus pitäisi oikeastaan antaa samassa tyylilajissa. Valitettavasti se ei käy päinsä.

Nyt tietysti luulette, että arvostelen taas perussuomalaisia. En arvostele. Kysyjä nimittäin on Pohjois-Karjalan sosialidemokraattien piirihallituksen jäsen, SDP:n Lieksan kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Kärkkäinen.