Sattuipa sopivasti

Eduskunta aloittaa tänään velkakriisiäänestykset. Päätettäväksi tulee väliaikaisen vakausmekanismin (ERVV) vakiinnuttaminen, joka tarvitaan erillisen Euroopan vakausmekanismin (EVM) laillisuuspohjaksi. Lisäksi muutoksilla ERVV-puitesopimukseen mahdollistetaan kolme uutta tukimuotoa: ennalta ehkäisevä tuki, valtion lainoittaminen pankkien pääomittamiseksi ja valtioiden joukkovelkakirjojen ostot jälkimarkkinoilta.

En edes teeskentele ymmärtäväni näitä asioita täysin. Ymmärrän kuitenkin sen verran, että kaikki hallituksen esitykset menevät läpi ja että se tulee kalliiksi suomalaisille.

Sen sijaan ymmärrän täysin tänään julkistetun lakialoitteen tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi. Tarkoituksena on sallia samaa sukupuolta olevien avioliitto ja aloitteen ensimmäisten allekirjoittajien lista on näyttävä: Alexander Stubb, Jutta Urpilainen, Paavo Arhinmäki, Ville Niinistö ja Stefan Wallin.

Ymmärrän oikein hyvin senkin, miksi lakialoite julkistettiin juuri tänään. Arvatkaapa huviksenne, uutisoidaanko näyttävämmin velkakriisiäänestyksistä vai tästä lakialoitteesta. Lakialoite tulee nousemaan uutisten pääaiheeksi, koska siitä asiasta jokainen ymmärtää jotain ja useimmilla on siitä mielipide.

Tämä on ihan alkeellista psykologiaa, jota käytetään jatkuvasti. Kansan huomio kiinnitetään muuanne ja savuverhon suojissa tehdään tärkeitä päätöksiä. Ei velkakriisiä salaa yritetäkään käsitellä, mutta ainakin iso osa kansasta keskittyy joko puolustamaan tai vastustamaan uudenlaisia avioliittoja niin innokkaasti, että rahojen katoaminen on sen rinnalla pikkuseikka.  Ja ovathan nämä kummalliset EVM:t ja ERVV:t niin pahuksen vaikeitakin.

Pelkän lakialoitteen näyttävä julkistaminen juuri nyt on läpinäkyvä hämäysyritys ihan senkin takia, että se on vasta aloite. Nimekkäiden allekirjoittajien jälkeen ruvetaan keräämään lisää nimiä ja käsittelyyn laki tulee vasta joskus hamassa tulevaisuudessa.

Jos nyt joku sattuisi olemaan kiinnostunut minun mielipiteestäni lakialoitteesta, niin kerrotaan: Minulle on aivan samantekevää, kuka menee naimisiin ja kenen kanssa. Enemmän kiinnostaa tietää, minne Suomen rahat katoavat.

Eilen kerrottiin pankkikorttivarkaiden uudesta kikasta. He pudottavat viiden euron setelin automaatin käyttäjän jalkoihin ja koputtavat olkapäälle. Kun uhri kumartuu nostamaan seteliä, nappaavat varkaat kortin ja juoksevat tiehensä. Sama toimii politiikassakin.

Kommentit (1)
  1. Matti Aalto
    28.9.2011, 18:27

    “Minulle on aivan samantekevää, kuka menee naimisiin ja kenen kanssa. ”

    Tästä minä olen aivan samaa mieltä sillä edellytyksellä että kyse ei ole kenestäkään joka aikoo naimisiin minun kanssani.

Kommentointi suljettu.