Ilo elää Karjalassa

– Ja jumalauta, täällä ei hillu Hägglundit eikä Mujuset, karjaisi Kivenpyörittäjän kylän Pekka Oinonen pohjoiskarjalaisen syrjäkylän häähumun keskellä. Hägglund ja Mujunen olivat muualta kylälle tulleita, joten heitä tietenkin karsastettiin. Toinen oli ostanut kylän vanhan koulun ja toinen vokotteli kylän ainoaa vapaata naista.

Heikki Turunen ja Markku Pölönen ovat yhteistyössä luoneet stereotypian pohjoiskarjalaisista ihmisistä, ja ikävä kyllä se osuu joskus liian kohdalleen. Sisäänlämpiävää porukkaa, joka hyväksyy vain oman kylän ihmiset eikä aina heitäkään. Nyt lieksalaiset todistavat, että taiteilijoiden luoma kuva on oikea, vaikka  onkin lämmöllä ja huumorilla tehty. Tosielämässä ei näy lämpöä eikä huumoria.

Lieksan pinta-ala on 4 067 neliökilometriä ja asukkaita on vain 12 700. Silti sinne ei mahdu paria sataa kotoutettavaa pakolaista, kuten poliisipäällikkö Kai Markkula hämmästelee päivän sanomalehti Karjalaisessa. Lyhennelmä lähes koko sivun artikkelista löytyy täältä:lieksan_rasismi_%C3%A4imistytt%C3%A4%C3%A4_poliisip%C3%A4%C3%A4llikk%C3%B6%C3%A4_7439825.html

Paperilehdessä Markkula varoittaa hakemasta oikeutusta ajattelusta, jonka mukaan vääryydellä ja viekkaudella kaupunkiin tulleet maahanmuuttajat pitää ajaa pois. Markkulan mukaan jo nyt jotkut nuoret katsovat oikeudekseen tehdä rikoksia tällä perusteella. Autoja on vahingoitettu, uhkauksia esitetty ja muutama viikko sitten järjestettiin ihan liikehdintää teemalla “Älä pelkää mustaa miestä”.

Näistä järjestyshäiriöistä poliisi pystyy kyllä huolehtimaan. Paljon hankalammin kitkettäviä ovat tahallisesti levitettävät väärät tiedot. Niiden mukaan virallisissa sisäministeriön tilastoissa lukee, että somali on raiskannut siivoojan lieksalaisessa marketissa. Poliisilla ei tällaisesta rikoksesta ole mitään tietoa, mutta pari vuotta sitten tutkittiin kyllä väitettyä rikosta, josta ei saatu mitään näyttöä. Sitä paitsi poliisi ei kirjaa rikoksista epäillyn kansalaisuutta mihinkään viralliseen tilastoon kaikkien luettavaksi.

Ja sitten ovat tietenkin ne maahanmuuttajien saamat ylenpalttiset sosiaalituet. Ihan varmojen tietojen mukaan sosiaalitoimi ostaa heille asunnot, kodinkoneet, kultakellot ja autot. Nämä autot tiedetään ihan rekisterinumeron tarkkuudella. Toimittajan selvitettyä rekisteritiedot kävi ilmi, että kaupungilla ei ollut autojen kanssa mitään tekemistä. Mutta se on sivuseikka. Kun joku haluaa uskoa näitä yltiöpäisiä juttuja, niin hänhän uskoo.

Maakuntaliitto aikoo käyttää kolme miljoonaa euroa houkutellakseen Pohjois-Karjalaan asukkaita ja yrityksiä. Hukkaan menevät nekin rahat, kun pieni joukko ennakkoluuloisia ihmisiä pilaa maineen niin tehokkaasti.

Ei rahaa kannata kylvää myöskään niihin ällöttäviin mainoksiin, joissa kansallispukuinen kaunotar soittaa kanteletta upeissa vaaramaisemissa. Sen sijaan kannattaisi esittää Turusen romaaneista tehtyjä elokuvia Simpauttaja, Kivenpyörittäjän kylä ja Joensuun Elli. Niissä piilee totuus, ikävä kyllä. Pohjois-Karjalassa ei siedetä edes paluumuuttajia, saati sitten ulkomaalaisia.

Niin, se Pekka Oinonen. Hänethän sullottiin miesvoimin kellariin, kun hän yritti ruveta tanssilattialla puhdistamaan kylää omankädenoikeudella. Sama tapahtuu myös Lieksan nuorisolle, jos ei järki ala kasvaa päähän. Siitä huolehtii virkavalta.

Kommentit (2)
  1. Maailmankansalainen Lontoosta
    1.10.2011, 17:38

    Juukassa kuulema tehdään nykyisin kaikki toisin kuin ennen. Kunta voisi nyt tyhjentää entisen vanhainkotinsa vanhuksista, ja perustaa tilalle máahanmuuttajien kotoutuskeskuksen. Tulisi vähän eloa ja värikkyyttä nuutuvaan kuntaan.

  2. Heips, sinulle olisi yksi juttu minun blogissani: http://elamarakastettuni.blogspot.com/2011/10/tunnustus.html
    Kiitos blogistasi 😉
    Leena

Kommentointi suljettu.