Uhkailua ja hienosäätöä

Eilisen Savon Sanomien verkkolehden mukaan Ylä-Savon sairaanhoidon kuntayhtymä on uhannut Iisalmen Koljonvirran sairaalan lopettamisesta julkisuuteen kertonutta henkilöä potkuilla heti, kun hänet saadaan selville.

Toimitusjohtaja ja henkilöstöjohtaja ovat kertoneet sairaalan henkilökunnalle tutkivansa työntekijöiden sähköpostit ja puhelintiedot vuotajan selvittämiseksi. Vuotajaa pyydettiin ilmiantamaan itsensä. Toimitusjohtajan mukaan keskeneräisistä asioista kertominen kuuluu kuntayhtymän hallitukselle.

Muutamaa tuntia myöhemmin verkkolehti julkaisi toimitusjohtajan vastineen asiasta. Hänen mukaansa julkaistussa jutussa oli täysin virheellistä ja valheellista tietoa. Työntekijöille oli vain kerrottu, miten työnantaja voi menetellä, jos työntekijät toimivat moitittavalla tavalla.

Kuntayhtymä aikoo kuitenkin selvittää sähköpostitietoja tutkimalla, kuka on vuotojen takana. Työntekijöille on ilmoitettu, että heiltä pyydetään kirjallinen, nimenomainen ja tiettyä aikaväliä koskeva suostumus asiaan.

Mikähän tuossa ensimmäisessä jutussa mahtoi olla sitä ”täysin virheellistä ja valheellista tietoa”?  Jos työntekijöille kerrotaan, että työnantaja voi antaa potkut moitittavalla tavalla toimineelle työntekijälle, on se minun mielestäni tässä tilanteessa ihan selvä uhkaus. Vielä ikävämpi on aikomus selvittää vuotaja sähköpostitietoja tutkimalla. Laki ei anna työnantajalle oikeutta selvittää näitä tietoja yksipuolisesti, mutta jos työntekijät allekirjoittavat tarkasti määritellyn suostumuksen, tiedot voidaan tutkia. Mitä mahtaa tapahtua niille, jotka eivät tätä suostumusta anna?

Tällainen toiminta antaa johdosta aika ikävän kuvan. Siellä ei ilmeisesti olla kuultukaan Kuntalain nimenomaisesta määräyksestä, jonka mukaan yleistä mielenkiintoa herättävistä valmisteilla olevista asioista on tiedotettava. Sairaalan lopettaminen kiinnostaa varmasti alueen asukkaita, mutta siitä halutaan kertoa ilmeisesti vasta sitten, kun asia on jo päätetty.

Sähköisestä tietosuojasta annettua Lex Nokiaa on sitten tutkittukin ihan suurennuslasin kanssa. Laki säädettiin lähinnä estämään teollisuusvakoilua, ei urkkimaan kuntien ja kuntayhtymien muutosvastarintaan taipuvaisten työntekijöiden tekemisiä. Voi sitä tietysti siihenkin halutessaan käyttää. Ainakin toimitusjohtaja on kuulemma jo saanut tietosuojavaltuutetulta siunauksen aikeilleen. Tämä taitaakin olla enimmäinen kerta, kun lakia käytetään, joten kuntayhtymä pääsee historiaan.

En totisesti haluaisi olla töissä tuollaisessa paikassa.

Kommentit (2)
  1. Arvaamattoman hyödyllistä silloin tällöin lukea näitä kuvauksia.

  2. Onnea vaan Vanhasenkin hallitukselle hienosta lainsäädännöstä. Valmistelu made by Tuija Brax (vihr)

Kommentointi suljettu.