Laitonta ja laillista

Käytännössä sama toiminta voi joskus olla laitonta ja joskus laillista. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi muovialan alihankintayritystä pyörittäneen miehen, jota epäillään kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä. Hän on tuonut yritykseensä töihin vironvenäläisiä työntekijöitä ja maksanut heille noin euron suuruista tuntipalkkaa.

Rikoslain 47 luvun 3 a § sanoo kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä näin :

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tämä yrittäjä oli hölmö. Hän nimittäin olisi oikein toimimalla saanut itselleen täysin ilmaista suomalaista työvoimaa. Hänen olisi vain tarvinnut toimia yhteistyössä työvoimaviranomaisten kanssa. Jos hän olisi järjestänyt työttömille tarkoitettua työharjoittelua ja työelämävalmennusta, häntä olisi kehuttu.

TE-toimisto olisi lähettänyt hänelle täysin ilmaisia työntekijöitä, jotka olisivat saaneet Kelalta työmarkkinatuen ja 9 euroa ruokarahaa päivässä. Työnantajalle ei olisi tullut mitään kustannuksia. Jostain merkillisestä syystä lainsäädäntömme sallii ja jopa kannustaa kiskonnan tapaisen työsyrjinnän tunnusmerkit täyttävään toimintaan silloin, kun on kyse työttömistä.

Tällainen yhdeksän euron orja asetetaan huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi hänen taloudellista ahdinkoaan, mutta sen selitetään olevan hänen etunsa. Näin hän pääsee näyttämään osaamisensa ja pystyy luomaan auki urapolkua ja blaablaablaa.

Olen edelleenkin sitä mieltä, että jonkun rohkean pitäisi tehdä rikosilmoitus näistä työttömiä hyväkseen käyttävistä työnantajista. Samalla pitäisi tietysti ilmiantaa myös suuremmat syylliset eli TE-toimiston virkailijat avunannosta ja yllytyksestä rikokseen. Juttu on jo etukäteen hävitty, mutta ainakin saataisiin selvä näyttö siitä, että kiskonnan tapainen työsyrjintä on joissain tapauksissa täysin laillista.

Tämä muovialan yrittäjä oli hölmöytensä lisäksi myös liian pieni tekijä. On aika hyvin tiedossa, että Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla maksetaan puolalaisille sähköasentajille puolentoista euron tuntipalkkoja. Silti työn teettäjät kulkevat vapaina eikä heitä edes epäillä mistään rikoksesta.

Laki on joskus sellainen hämänhäkinverkko. Kärpäset siihen takertuvat, mutta paarmat pörräävät suoraan läpi.

Kommentit (3)
 1. Upiuutena tämän blogin lukijana: tämä kirjoitus on vain hämähäkinseitin huippu.

  Luulin olleeni kyynisyyteen taipuvainen, kvasinihilistinen pseudoinhorealisti, mutta arkisto uuvutti minut jo kohdalla juhannus 2011… Luovutan: todellisuus on todellakin tarua ihmeellisempi, mutta yrittäessäni uskoa Sakun kirjoituksia, pääni alkaa pyöriä.

  In the poison’d entrails throw.—
  Toad, that under cold stone,
  Days and nights has thirty-one;
  Swelter’d venom sleeping got,
  Boil thou first i’ the charmed pot!

  Double, double toil and trouble;
  Fire burn, and caldron bubble.

 2. Joskus minustakin on kamalaa olla minä…

Kommentointi suljettu.