Työväenpuolueen todelliset kasvot

Teuvo Hakkarainen ja 29 muuta perussuomalaista kansanedustajaa ovat jättäneet aloitteen ilmaistyön velvoitteesta nuorille työttömille. Esityksen mukaan pitäisi myöntää 100 000 euroa sen tutkimiseksi, miten peruspäivärahalla, työmarkkinatuella tai pelkällä toimeentulotuella oleville nuorille voitaisiin määrätä työvelvoite.

Työtä pitäisi tehdä 1-2 viikkoa kuukaudessa ilman palkkaa. Työnantaja saisi toki halutessaan maksaa myös palkkaa, mutta se pienentäisi työvelvollisen saamaa etuutta. Kokeilualueeksi ehdotetaan Viitasaaren, Pihtiputaan ja Kinnulan alueita. Hakkaraisen oma saha sijaitsee tietenkin ihan sattumalta Viitasaarella.

Onhan näitä ehdotuksia tullut ennenkin, mutta yleensä toisen ”työväenpuolueen” eli kokoomuksen suunnalta. Nyt ”työväenpuolue ilman sosialismia” paljasti todelliset kasvonsa, eivätkä ne ole kauniit. Puolue siis vaatii ilmaiseksi tehtävää pakkotyötä yrityksissä, jotka työvoimaviranomainen määräisi. Työtön saisi lähetteen ilmoittautua ilmaistyöhön sillä uhalla, että menettää työttömyysetuutensa.

Kun työttömyys lisääntyy, nousevat esiin aina nämä ilmaisen työn vaatijat. He perustavat vaatimuksensa sille tosiasialle, että kyllä tekemätöntä työtä aina löytyy, vaikka palkanmaksajaa ei löydykään. Suoraan sanottuna he haluavat saalistaa orjia omiin yrityksiinsä. Muun väittäminen on pelkkää kaunistelua. Jos työstä ei kannata maksaa palkkaa, niin ei sitä kannata tehdäkään. Harva halunnee tehdä työtä vaikkapa siellä Hakkaraisen sahalla ihan vain tekemisen ilosta.

Yritetäänhän tätä selitellä sillä, että näin nuoret pysyvät kiinni työelämän rytmissä ja saavat tilaisuuden osoittaa kykynsä. Tämä on täyttä soopaa, koska ilmaistyön mahdollistuessa varsinainen palkkatyö katoaa lopulta kokonaan. Miksipä maksaa palkkaa, jos saa palkatonta väkeä?

Aloitteen allekirjoittajat eivät taida tietää, että tätä heidän kaipaamaansa ilmaistyötä on jo nyt liian helppo teettää. Yritys saa työvoimaviranomaisilta milloin tahansa työelämävalmennukseen, työkokeiluun tai työharjoitteluun määrättyjä. Se on täsmälleen sitä samaa, jota he nyt haluavat laajentaa koskemaan kaikkia työttömiä. Kaksi ihmistä tekee rinnakkain samaa työtä, mutta toiselle ei makseta palkkaa. Jos se palkaton rupeaa narisemaan, niin häntä voi uhata ilmiannolla työvoimaviranomaisille. Silloin leipäkortti menee hyllylle.

Kommentit (11)
 1. Olen kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä; tälläisen ei saa antaa mennä läpi.

  Ensiksi yritykset, globaalisaation, keskittämisen ja rahan ahneuden myötä, lomauttavat ihmisiä. Sitten samaisten ihmisten tilalle hankitaan nuoria tekemään palkatta samat työt? Onko sana orjuus kenties synonyymi tälläiselle työlle? Kyllä on.

  On uskomatonta miten tälläistä edes voidaan harkita, vaikkakin tutkittuani EU:ta ja nykyistä hallitsemismuotoa (Edustuksellinen demokratia), niin en tiedä voiko muuta odottaakkaan.

  – Kevin Gibbs, Vantaan Occupy (Tikkurilan Torikokous)

 2. Joni Pelkonen
  27.10.2011, 12:52

  Leipäkortti ei onneksi sentään mene hyllylle, sillä Suomessa tarjotaan kaikille minimitoimeentulo. Työvoimalautakunta voi kuitenkin määrätä karenssia esimerkiksi kolmeksi kuukaudeksi joiden aikana henkilö hakee toimeentulonsa toimeentulotukena, siis sossusta. Persujen systeemi siis syrjäyttäisi nuoria vielä nykyistäkin pahemmin, sillä toimeentulotuelle pudonneille ei tarjota työvoimatoimiston palveluja.

  Ovatkohan Hakkaraiset tulleet ajatelleeksi että yrityksissä kohdellaan huonoimmin näitä ”vähäarvoisimpia” työntekijöitä? Ammattiliitot eivät nimittäin ole huolineet heitä suojelukseensa. Palkattua, ammattiliittoon kuuluvaa työväkeä ei niin vain pompotella, mutta palkattomaan työhön määrätty on kokonaan työnantajan ja työvoimaviranomaisten mielivallan armoilla. Työharjoittelusopimuksen velvoitteilla voi työnantaja pyyhkiä takapuolensa. Palkattoman työn lisäksi Persut haluaisivat siis Suomeen myös huonosti kohdellun orjaluokan.

Kommentointi suljettu.