Tasavero ja yksityistäminen

Uutisointi on jo kauan keskittynyt Euroopan talouskriisiin ja erityisesti Kreikkaan, joten kotimaassa ei näytä tapahtuvan yhtään mitään. Koko ajan on kuitenkin käynnissä mielipiteiden muokkaus, jolla yleiseen tietoisuuteen ujutetaan kahta lopullista iskua hyvinvointiyhteiskunnalle. Ne ovat tasavero ja julkisen sektorin yksityistäminen.

Taannoin Ylen A-studiossa professori Heikki Niskakangas julistautui tasaveron kannattajaksi. Tällä puhtaasti Niskakankaan omiin mieltymyksiin perustuvalla näkemyksellä on painoarvoa, koska hän on Hetemäen verotyöryhmän varapuheenjohtaja. Hyvätuloisen professorin sopii tietenkin kannattaa tasaveroa.

Äskettäin kävivät Joensuussa Finlandia Groupin johtajat julistamassa, että pohjoismainen hyvinvointivaltio on kuollut. Lähitulevaisuudessa yksilön vastuu korostuu ja jokainen huolehtii itsestään. Sosiaaliset tuet ja verkostot puretaan, koska yhteiskunnan taloudellinen tilanne ei kestä nykymenoa. Finlandia Group on varakkaille tarkoitettu sijoituspalveluyhtiö, jonka tarkoitus on tehdä rahaa.

Elinkeinoelämän Keskusliiton lehdessä Prima ajaa Kesko Oyj:n pääjohtaja Martti Halmesmäki alas julkista sektoria näin: Veropohjan heiketessä julkinen sektori ei suoriudu lisääntyvistä tehtävistään, ellei sen tuottavuus kasva olennaisesti. Merkittävä parannus syntyisi, jos suuri osa julkisista palveluista ostettaisiin yrityksiltä ja ammatinharjoittajilta.

Sillä tavalla. Ensin veropohjaa heikennetään tasaverolla ja kun sitten julkisia palveluja ei pystytä tuottamaan, niin ne yksityistetään. Tässä ajattelussa on perustavaa laatua oleva heikkous. Kukaan ei nimittäin ole pystynyt selittämään, miten ”tuottamaton” julkisen sektorin toiminta, kuten vaikkapa terveydenhoito tai koulutus, muuttuukin yhtäkkiä kannattavaksi, kun se ostetaan ykstyissektorilta. Täsmälleen samoja verorahoja siinä käytetään, koska julkinen sektori on vastuussa näiden toimintojen järjestämisestä.

Kyseessä ei ole mikään muu kuin halu päästä lapioimaan verovaroja yksityisille yrityksille.

Tasaverosta puhuminen kulutusveron yhteydessä on hiukan harhaanjohtavaa, koska sama vero tuotteen hinnassa kaikille on suhteellinen vero. Kaikesta kulutuksestaan köyhät maksavat kulutusverona suhteessa tuloihinsa enemmän kuin rikkaat, vaikka rikkaat suuremmalla kulutuksellaan maksavat euromääräisesti enemmän veroja.

Päästetään ääneen Macchiavellin aikalainen Francesco Guicciardini, joka kirjoitti jo vuonna 1497 näin: Jos köyhä maksaa valtiolle kymmenesosan tuloistaan veroina ja samoin rikas, niin on tosin rikkaan kymmenesosa paljon suurempi kuin köyhän, mutta siitä huolimatta antaa köyhä paljon suuremman uhrin kuin rikas.

Nämä verojen tasaajat haluavat siirtää senkin köyhän uhrin suoraan yksityisille palveluntuottajille.

Kommentit (2)
  1. Maija Salojärvi
    14.11.2011, 12:16

    Viisaita sanoja vuosisatojen takaa..samassa hamsterin pyärässä ollaan.Vuosisadat vaihtuu mut ihmiset ei pahemmin muutu:(

  2. Risro Harisalo
    17.11.2011, 16:13

    Jäitä hattuun julkisen palvelun puolustajat. Kun kysymys on aiuvan oikeasti julkisesta palvelusta, se kuuluu valtiolle ja se rahoitetaan kuten parhaaksi näöhdään. Ongelma on sioinä, että julkisina palveluina pidetään sellaisiakin palveluita, jotka eivät okeasti ole julkisia. Katsokaapa avoimin silmin, mitä tapahtuu tällaisille palveluille julkisen vallan sylissä – rekordi ei ole mairitteleva. Pitäisi siis ensiksi päättää siitä mistä puhutaan pitävin krteerein! Verotuksesta lienee paikallaan sanoaa, että ajatus mitä enemmän verotetaan sitä paremmin menee ei pidä paikkaansa eikä oikeudenmukaisuus lisäänny veroja automaatisesti nostamalla. Jos köyhyys korjaantuu silä, että rikkaita verotaan enemmän, meillä ei pitäisi olla enää yhtään köyhää.

Kommentointi suljettu.