Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tasavero ja yksityistäminen

Uutisointi on jo kauan keskittynyt Euroopan talouskriisiin ja erityisesti Kreikkaan, joten kotimaassa ei näytä tapahtuvan yhtään mitään. Koko ajan on kuitenkin käynnissä mielipiteiden muokkaus, jolla yleiseen tietoisuuteen ujutetaan kahta lopullista iskua hyvinvointiyhteiskunnalle. Ne ovat tasavero ja julkisen sektorin yksityistäminen.

Taannoin Ylen A-studiossa professori Heikki Niskakangas julistautui tasaveron kannattajaksi. Tällä puhtaasti Niskakankaan omiin mieltymyksiin perustuvalla näkemyksellä on painoarvoa, koska hän on Hetemäen verotyöryhmän varapuheenjohtaja. Hyvätuloisen professorin sopii tietenkin kannattaa tasaveroa.

Äskettäin kävivät Joensuussa Finlandia Groupin johtajat julistamassa, että pohjoismainen hyvinvointivaltio on kuollut. Lähitulevaisuudessa yksilön vastuu korostuu ja jokainen huolehtii itsestään. Sosiaaliset tuet ja verkostot puretaan, koska yhteiskunnan taloudellinen tilanne ei kestä nykymenoa. Finlandia Group on varakkaille tarkoitettu sijoituspalveluyhtiö, jonka tarkoitus on tehdä rahaa.

Elinkeinoelämän Keskusliiton lehdessä Prima ajaa Kesko Oyj:n pääjohtaja Martti Halmesmäki alas julkista sektoria näin: Veropohjan heiketessä julkinen sektori ei suoriudu lisääntyvistä tehtävistään, ellei sen tuottavuus kasva olennaisesti. Merkittävä parannus syntyisi, jos suuri osa julkisista palveluista ostettaisiin yrityksiltä ja ammatinharjoittajilta.

Sillä tavalla. Ensin veropohjaa heikennetään tasaverolla ja kun sitten julkisia palveluja ei pystytä tuottamaan, niin ne yksityistetään. Tässä ajattelussa on perustavaa laatua oleva heikkous. Kukaan ei nimittäin ole pystynyt selittämään, miten ”tuottamaton” julkisen sektorin toiminta, kuten vaikkapa terveydenhoito tai koulutus, muuttuukin yhtäkkiä kannattavaksi, kun se ostetaan ykstyissektorilta. Täsmälleen samoja verorahoja siinä käytetään, koska julkinen sektori on vastuussa näiden toimintojen järjestämisestä.

Kyseessä ei ole mikään muu kuin halu päästä lapioimaan verovaroja yksityisille yrityksille.

Tasaverosta puhuminen kulutusveron yhteydessä on hiukan harhaanjohtavaa, koska sama vero tuotteen hinnassa kaikille on suhteellinen vero. Kaikesta kulutuksestaan köyhät maksavat kulutusverona suhteessa tuloihinsa enemmän kuin rikkaat, vaikka rikkaat suuremmalla kulutuksellaan maksavat euromääräisesti enemmän veroja.

Päästetään ääneen Macchiavellin aikalainen Francesco Guicciardini, joka kirjoitti jo vuonna 1497 näin: Jos köyhä maksaa valtiolle kymmenesosan tuloistaan veroina ja samoin rikas, niin on tosin rikkaan kymmenesosa paljon suurempi kuin köyhän, mutta siitä huolimatta antaa köyhä paljon suuremman uhrin kuin rikas.

Nämä verojen tasaajat haluavat siirtää senkin köyhän uhrin suoraan yksityisille palveluntuottajille.