Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pieni muotovirhe

Pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan 25.10. 2011 pidetyn kokouksen pöytäkirjaan näkyy lipsahtaneen pieni muotovirhe. Pöytäkirjan etusivun mukaan kokouksessa ovat olleet läsnä kaikki varsinaiset jäsenet eikä yhtään varajäsentä. Erään käsitellyn asian kohdalle on kuitenkin merkitty yhden jäsenen henkilökohtaisen varajäsenen poistuneen esteellisenä kokouksesta. Epäselväksi siis jää, kumpi kokouksessa oikein on ollut paikalla.

Arvaan, että virhe on etusivulla ja paikalla on ollut varajäsen. Lipsahdus lienee syntynyt siten, että pöytäkirjapohjan etusivulla on valmiina varsinaisten jäsenten nimet. Sihteeri on unohtanut muuttaa etusivun vastaamaan todellista tilannetta.

Pikkujuttu ja helppo korjata, sanoo joku. Ei se valitettavasti enää ole helppo korjata. Pöytäkirja nimittäin on jo tarkastettu ja pidetty nähtävillä, joten sillä on ns. julkinen luotettavuus. Se tarkoittaa sitä, että pöytäkirjan oletetaan olevan totta ihan sellaisenaan. Se on myös virallinen julkinen asiakirja, joten sitä ei esimerkiksi sihteeri enää tässä vaiheessa saa muuttaa syyllistymättä asiakirjan väärennökseen.

Kun pöytäkirja nyt kuitenkin selvästi on virhellinen, niin mitkä ovat virheen seuraukset? Ainakin kokouspalkkio menee ilmeisen väärälle henkilölle, koska palkanlaskija katsoo läsnäolijat pöytäkirjan etusivun mukaan. Kokouspalkkiot ovat niin pieniä, että ei yhden kokouksen palkkiolla yksi rikastu eikä toinen köyhdy, mutta silti se on väärin.

Paljon vakavampi juttu on, että kaikki kokouksessa tehdyt päätökset voidaan katsoa laittomiksi. Ne ovat syntyneet väärässä järjestyksessä, koska toimielimen todellinen kokoonpano ei vastaa pöytäkirjan mukaista kokoonpanoa. Muotovirheen perusteella tehdyt päätökset voidaan haluttaessa valitusteitse kumota.

Ei minulla ole mitään intressiä ruveta käyttämään kuntalaisen valitusoikeutta, mutta jollain saattaa olla. Halusinpahan vain huomauttaa hyvissä ajoin, ettei virheen huomattuaan kukaan saa päähänsä pahentaa tilannetta väärennösrikoksella.

En myöskään rupea ilmaiseksi neuvomaan, miten virhe laillisesti oikaistaan. Sitäpähän miettivät ja toivottavasti miettivät samalla, pitäisikö asiakirjojen tuottajien koulutukseen panostaa edes hivenen verran.