Kasvatusta vailla

Julkinen keskustelu verkossa on mennyt suorastaan kuvottavaksi. Kaikenlainen vihapuhe, rasismi ja halveksunta on sanavapauden nimissä nostettu käsittämättömään arvoon ja ihmiset suorastaan kilpailevat siitä, kuka osaa sanoa ilkeimmin. Tässä touhussa moni vielä polttaa näppinsä, jos ei suostu ymmärtämään lainsäädännön sananvapaudelle asettamia rajoja eikä ole koskaan kuullutkaan hyvistä tavoista.

Facebookin Lieksa-ryhmä kävi vähän aikaa ”mamukeskustelua ilman rajoja”. Ne rajat tulivat vastaan, kun poliisi rupesi tutkimaan ryhmän vihapuheita törkeänä kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Pääosin nuoret ja ilmeisen ymmärtämättömät keskustelijat puhuivat avoimesti maahanmuuttajien pahoinpitelemisestä ja tappamisesta. Ymmärtämättömyys ei kuitenkaan ole puolustus, koska tietämättömyys lain sisällöstä ei vähennä rangaistavuuttaa. Ignorantia legis nocet, kuten jo roomalaiset sanoivat. Rikoslain mukaan rangaistusasteikko törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on 4 kk – 4 vuotta vankeutta.

Nurmijärveläinen varavaltuutettu totesi presidentti Halosen kuuluvan saunan taakse. Selityksistä huolimatta kukaan ei vakavissaan voine väittää olevansa tietämätön sanonnan todellisesta sisällöstä. Tappamista se tarkoittaa, jos nyt joku oikeasti on täysin vailla ymmärrystä kansankielestä ja maan historiasta. Toisella facebookin sivulla ehdotettiin, että presidentille pitää antaa pistooli ja yksi patruuna ja katsoa, onko hänellä kanttia itsensä lopettamiseen.

Kansanedustaja Pentti Oinonen jatkaa homofoobisella linjallaan sotaveteraaneilla ratsastaen. Hän boikotoi presidentin itsenäisyyspäivän juhlia, koska linna ei ole homojen paikka ja homotanssit loukkaavat häntä itseään ja sotaveteraaneja. Minun tietääkseni myös homoseksuaalit osallistuivat sotiin, mutta siitä on moni jo kirjoitellut minua paremmin. Epäilenkin, että Oinonen teki henkilökohtaisesta boikotistaan julkisen performanssin ihan vain sen takia, että halusi päästä esille. Kun hävyttömyyksiä huudetaan, on jokaisen koko ajan kovennettava ääntään erottuakseen massasta.

Kaivetaanpa taas esiin Jeesus Siirakin kirja. Sen 23 luvussa sanotaan näin:

8: Omiin huuliinsa takertuu syntinen ja pilkkaaja ja ylpeä; niihin he kompastuvat.

15: Ihminen, joka totuttaa itsensä pilkallisiin sanoihin, jää kasvatusta vaille kaikiksi elinpäivikseen.

Kommentit (5)
 1. Ari Vehkanen
  17.11.2011, 11:23

  Puhut taas järkeä Saku.
  Itse maailmanmatkaajana mutta nyt Suomessa voisin sanoa että ei pidä vihata ihmisiä vaan järjästelmiä.
  Meniköhän tämä nyt oikein mitä käsitätte.

 2. Tuomas myllylä
  17.11.2011, 11:25

  Tätä seikkaa olen itsekin ihmetellyt. missä vaiheessa typerästä huutelusta on tullut sananvapaustaistelua? Ennen sitä teki itsestään vain idiootin mutta nyttemmin sitä voi jopa väittää olevansa yhden sortin idealisti. Sydämen kyllyydestä kuitenkin tuntuu suukin puhuvan ja kuka tahansa järkevä kuulija sen kyllä huomaa.

  Erittäin mainiosti olet taas asian kiteyttänyt napakkaan tekstiin, kuten aina muutenkin. Hyvää asiaa ja aiheesta.

Kommentointi suljettu.