Sairasta rahastamista

Terveystalokonserni Mehiläinen siirsi voitostaan konserniavustuksina omistajilleen 36 miljoonaa euroa. Näin 40 miljoonan liikevoitosta jäi maksettavia veroja vain 360 000 euroa. Tämän oli jopa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen henkilökohtaisesti varmistanut todistaakseen, että maksaahan Mehiläinen veroja.

Mehiläinen on osa pohjoismaiden suurinta yksityistä terveys- ja sosiaalipalvelukonserni Ambea AB:ta, jonka pääomistaja on Jerseyn veroparatiisaarelle rekisteröity pääomasijoitusrahasto. Ambean hallitusta johtaa Suomen Fortumista miljoonaeläkkeelle jäänyt Mikael Lilius.

Samaan Ambea-konserniin kuuluu myös se vanhustenhoidon ruotsalainen yritys, jonka juuri todettiin  paitsi siirtäneen kaikki rahansa ruotsalaisen verottajan ulottumattomiin, niin  myös laiminlyöneen törkeällä tavalla vanhustenhuollon omissa laitoksissaan. Kaikessa säästettiin henkilökunnan määrästä aina vaippoihin asti.

Sitähän se holtiton yksityistäminen teettää. Vallalle on päässyt järjenvastainen ajattelu, että yksityinen yritys pystyisi hoitamaan julkisen sektorin työt halvemmalla ja vieläpä saisi  kerättyä siitä omistajilleen voittoa. Nyt on nähty, että kyllä voiton kerääminen onnistuu, mutta vain hoitamalla tehtävät kelvottomasti ja käyttämällä hyväksi verolainsäädännön porsaanreikiä. Siitä voitosta ei edes haluta maksaa veroja, vaikka rahat ovat peräisin verovaroista.

Lain mukaan terveydenhoito ja vanhustenhoito ovat kuntien vastuulla. Lain kannalta on samantekevää, järjestääkö kunta toiminnan itse vai ostaako muualta. Yksityinen toiminta ei ole yksityistä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska kustannukset joka tapauksessa maksetaan verovaroin. Myös hoidostaan itse maksavat saavat Kela-korvausta, joka tietenkin on sitä veroilla kerättyä yhteistä rahaa.

Tälle touhulle ei näy mitään loppua. Nämä yksityisfirmat keräävät palvelukseensa kaikki lääkärit maksamalla parempaa palkkaa. Näin kunnat pakotetaan ostamaan palvelunsa juuri heiltä, koska kunnallisiin terveyskeskuksiin ei riitä väkeä. Kehitys on ollut kaikkien nähtävissä jo kauan, mutta uusliberalistisen talousteorian sokeisemat päättäjät haluavat sen jatkuvan.

Kyseessä on selvä poliittinen ja ideologinen valinta. Muistanpa hyvin, miten esimerkiksi kokoomuksen Jaana Pelkonen julisti vaalikampanjassaan tekevänsä kaikkensa, jotta julkisen sektorin toiminnat yksityistetään kokonaan.

Kommentit (6)
  1. jarmo koponen
    20.11.2011, 11:24

    Kela-korvaukset rikastuttavat mm. miljonääri-Liliusta. Pelkosen ja Urpilaisen pitäisi kysyä lisää Mehilaisen rahoista. Kuvaava ote tiedotteesta viime tammikuulta: Olemme innoissamme saadessamme Mikael Liliuksen hallituksemme puheenjohtajaksi Ambean uudessa kehitysvaiheessa”, kertoo Magnus Lindquist, Ambean hallituksen nykyinen puheenjohtaja ja Tritonin osakas. http://www.mehilainen.fi/uutiset/mehil%C3%A4isen-emoyhti%C3%B6-ambea-vahvistaa-ylint%C3%A4-johtoaan-kahdella-nimityksell%C3%A4-mikael-lilius-ambe

  2. Blogipoliisi
    20.11.2011, 11:49

    Ei ihan kympin oppilaan päättelyä. Meinaat sii, että osingot ovat verottajan kannallta tuottamattomia?

Kommentointi suljettu.