Vaivihkaa lakia kiertäen

Pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan sosiaali- ja terveystoimen talouspäällikön viransijaisuuden täyttäminen on ollut vireillä jo puoli vuotta. Näin sijaisuudesta kiinnostuneen kannalta touhu on saanut surkuhupaisia piirteitä, joista olen aiemmin kertonut mm. täällä:kylakarajat

Syksyllä asia edistyi virallisesti siten, että sijaisuus julistettiin haettavaksi sanomalehti Karjalaisessa julkaistulla ilmoituksella. Hakuaika päättyi 26.10. ja minä sekä pari muuta hakijaa kävimme haastattelussa 8.11. Juuri äsken sain postissa kohteliaan kirjeen, jossa lukee näin:

Kiitämme mielenkiinnostasi talouspäällikön viransijaisen tehtävään. Sijaisuutta haki 11 henkilöä ja haastattelimme osaa heistä. Ketään sijaisuutta hakeneista ei valittu tehtävään.

Pekka Vainikka, vs. sosiaali- ja terveysjohtaja

Hakijoille ei siis lähetetty virallista ja valituskelpoista päätöstä, jolla sijaisuus olisi päätetty jättää täyttämättä tai jolla se olisi täytetty. Sen sijaan lähetettiin pelkkä kirje. Syy tähän menettelyyn on tiedossani. Sijaisuus nimittäin on kuitenkin täytetty, mutta siihen valittiin sellainen henkilö, joka kunnan diaarimerkintöjen mukaan ei ollut siihen hakenut. Ellei päätöstä vielä ole tehty, niin se tehdään ihan lähiaikoina.

Tämä puun takaa pompannut valittu on kunnan entinen suunnittelusihteeri ja juuri Kivikeskukselta työttömäksi jäänyt yhteyspäällikkö Leena Mustonen. Kaupallisella korkeakoulututkinnollaan ja työkokemuksellaan hän on tietenkin sekä pätevä että sopiva, joten ei siinä mitään. Lisäksi minullakaan ei ole mitään vanhaa koulukaveriani vastaan.

Tässä valintaprosessissa onnistuttiin kuitenkin tekemään kaikki mahdolliset juridiset virheet. Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 § sanoo näin:

Sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Saman lain 4 §;n mukaan täyttävä viranomainen voi perustellusta syystä päättää hakuajan jatkamisesta, uudesta hakumenettelystä tai virkasuhteen täyttämättä jättämisestä. Nyt hakuaikaa ei ole jatkettu eikä uutta hakumenettelyä ole järjestetty. Virkasuhde on kuitenkin päätetty jättää täyttämättä ilman perusteltua syytä ja heti perään se on päätetty täyttää sellaisella henkilöllä, joka ei ole siihen hakenut.

Harvoin näkee näin tökeröä yritystä kiertää lain selviä säännöksiä.

Ihan vain sinne kunnanvirastoon tiedoksi, että olen tilannut kirjaamosta molemmat päätökset. Siis sen, jolla haettavaksi julistettu viransijaisuus on päätetty jättää täyttämättä, sekä sen, jolla sijainen on valittu. Ellei näitä päätöksiä ole olemassakaan, niin taitaisi olla syytä tehdä ne kiireellä. Muotoiluun suosittelen erityistä huolellisuutta, koska menettelyn selittäminen lainmukaiseksi on suorastaan mahdotonta.

Kommentit (4)
  1. moraalitonta-hävytöntä-röyhkeää-edesvastuutonta-tyypillästä juuan kuntaa- menettelynä ala-arvoista ja kaiken lisäksi juuri niin törkeää, kuin blogista saa lukea. pidä nyt puolesi, kun sinulla on siihen kaikki eväät.

  2. Te voiton saitte. Teill’ on valta nyt,
    siis minun tehkää, miten mielikää.
    Mut laki, ennen mua syntynyt,
    myös jälkeheni jää.

Kommentointi suljettu.