Lisää pakkotyötä?

Torstaina seuratessani toisella silmällä eduskunnan kyselytuntia havahduin siihen, kun Jaana Pelkonen (kok) kysyi työttömien työvelvollisuudesta. Hän halusi tietää, mitä hallitus on tehnyt ja mitä aikoo tehdä työttömyysetuuden määräämiseksi vastikkeelliseksi. Selkokielellä tämä tarkoittaa pakkotyötä työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea  saaville työttömille.

Työministeri Ihalainen vastasi asiallisesti kertomalla työttömyysetuuden tarkoituksesta ja ilmaistyön työmarkkinoita vääristävästä vaikutuksesta. Vastaus meni luultavasti hukkaan, koska siinä vaiheessa Pelkonen näytti jo hihittelevän vieruskaverinsa kanssa kuin koulutyttö.

Minä olisin vastannut paljon selvemmin sanoin. Olisin ihmetellyt, mistä eduskuntaan on noussut sellaisia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä työttömyyden ja työnteon välistä eroa. Työttömyys on sitä, että ihmisellä ei ole sellaista työtä, jolla hän pysytyisi elättämään itsensä. Hänet pidetään työttömyysetuuksilla hengissä siinä toivossa, että sitä palkkatyötä jostain löytyisi. Työttömyysetuudella ei varsinaiseti eletä, mutta sillä sinnitellään elävien kirjoissa.

Palkkatyö taas on sitä, että ihminen tekee työtä, josta hänelle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Palkka ei välttämättä ole kovin kummoinen, mutta päihittää kuitenkin kirkkaasti kaikki mahdolliset työttömyysetuudet. Tekemätöntä työtähän tunnetusti on, mutta sen tekemisestä pitää maksaa palkkaa.

Nämä ilmaistyön vaatijat näkevät työttömät vain jonkinlaisena laiskottelijalaumana, joka kotona sohvalla maaten nauttii ilmaista rahaa ja valittaa. Heidät pitäisi saada pois siitä sohvalta osallistumaan yhteiskunnan toimintaan eli lapioimaan lunta, ulkoiluttamaan vanhuksia tai vaikka seisomaan koirien kusitolppana. Kaiken tämän pitää tapahtua ilmaiseksi eli niitä työttömyyskorvauksen pikkuropoja vastaan.

Ilmaistyö vääristäisi ja on jo vääristänyt työmarkkinat. Meillä on työelämävalmennusta, työharjoittelua ja kuntouttavaa työtoimintaa niin paljon, että kohta enää kukaan ei tee oikeaa palkkatyötä. Miksipä maksaa palkkaa, kun työn voi teettää ilmaiseksi? Jos tähän vielä lisättäisiin ilmainen pakkotyö kaikille työttömille, olisi orjayhteiskunta valmis.

Siihen suuntaan ollaan muutenkin menossa nuorten yhteiskuntatakuun nimissä. Jokainen nuori survotaan kohta väkisin johonkin koulutukseen tai höpötyöhön, halusipa hän tai ei. En minä väitä, etteikö yksilöllisen suunnitelman sorvaaminen olisi hyvä asia. Kyllä sillä saadaan varmasti moni aktivoitua.  Kaavamainen pakkotyö nyt vaan ei kerta kaikkiaan sovi sivistyneeseen yhteiskuntaan.

Pakkotyön vaatijat voisivat itse kokeilla oman työnsä täysipainoista tekemistä noin 500 eurolla kuukaudessa. Saattaisi tuntua pikkuisen epäreilulta.

Kommentit (10)
 1. Joni Pelkonen
  26.11.2011, 12:03

  Jaana Pelkonen on pinnallinen bimbo joka lienee äänestetty paikalleen ulkonäkönsä ja julkkisimagonsa vuoksi. Valitettavasti hän ei tyydy pitämään suutaan siististi supussa.

  Hän kunnostautui Helsingin valtuustossa vaatimalla että parkkipaikkojen määrää tulisi lisätä koska mitä nopeammin auton saa parkkiin, sitä vähemmän kuluu bensaa, ja näin luonto pelastuu…

 2. Ari Vehkanen
  26.11.2011, 14:57

  Todella selkokielisesti kirjoitettu mistä on kysymys ja miten !vastuunkantjien! on mahdotonta ymmärtää yksinkertaisia asioita.
  Lähettävä tässä hullussa Suomessa nyt lenkille lauantain päivän iloksi.
  Täys bimbo toi Jaana Pelkonen ja on näitä tässä maassa paljon joilla ei kuin oma etu mielessä.

Kommentointi suljettu.