Yhteisestä kaukalosta

Nykyisin varmin tie menestykseen ja rikkauteen on päästä ammentamaan itselleen verovaroja yksityistämisen ja kilpailuttamisen kautta. Tämän ovat huomanneet erityisesti sairaanhoitoa ja hoivapalveluja tarjoavat kansainväliset suuryritykset.

Vanhusten hoivapalveluiden osalta homma toimii näin: Kunta päättää kilpailuttaa palvelutuotannon ja kilpailutuksen voittaa halvimman tarjouksen tehnyt sijoittajaomisteinen suuryritys. Sillä ei kuitenkaan ole toimitiloja, eikä se omalla kustannuksellaan niitä aiokaan rakentaa. Se rakennuttaa ne julkisen sektorin rahoitustuella.

Yritys ei voi saada työ- ja elinkeinoministeriön eikä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran suoraa tukea ollenkaan. Tuen saajan on oltava joko kunta tai Aran yleishyödylliseksi nimeämä asuntoyhteisö. Tämä ei ole mikään ongelma.

Yritys perustaa yleishyödyllisen yhteisön tai ottaa näennäiseksi kumppanikseen jo valmiiksi perustetun. Tämä yhteisö toimii rakennuttajana ja saa kaiken mahdollisen tuen. Yritys tulee sitten valmiisiin tiloihin järjestämään toimintaa.

Sanomalehti Karjalaisen mukaan Joensuussa vireillä olevan palvelutalon tullee rakennuttamaan yleishyödyllinen Avain Palvelukodit Oy ja hoivapalvelun tuottaisi Esperi Care Oy. Avain palvelukodit Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Esperi Oy:n isännöitsijä.

Valtimolle suunnitellun palvelukodin rakennuttajaksi kaavaillaan yleishyödyllistä Suomen Palveluasunnot Oy:ä, jonka hallituksen ainoa varsinainen jäsen on Medonen toimitusjohtaja. Medone tulee tietenkin palveluntuottajaksi ehdottoman asiallisen tarjouskilpailun jälkeen.

Näin siis julkinen sektori sekä rakentaa toimitilat että päästää samat tahot rahastamaan niinikään yhteiskunnan maksamilla palveluilla. Voitot siirretään ehdottoman tarkasti lakia noudattaen ulkomaisiin veroparatiiseihin konserniavustuksina. Verorahoilla saatu voitto katoaa yksityisten taskuihin eikä palaudu takaisin edes yrityksen maksamina veroina.

Samanlaista yhteiskunnan lypsämistä tapahtuu muillakin aloilla. Nuorkauppakamari nimesi Vuoden nuoreksi johtajaksi espoolaisen Katja Noposen, jonka liikeidea on todellakin nerokas. Hänen yrityksensä myy TE-toimistoille työnhakuvalmennusta ja yksityiskohtaista urasuunnittelua, johon TE-toimisto velvoittaa työttömät työnhakijat osallistumaan. Yllättävän usein tämä suunniteltu urapolku johtaa Katnos Oy:lle, joka myös on Noposen oma yritys.

Nettisivujen mukaan Katnos Oy:n nuoret ja vajaakuntoiset työntekijät tuottavat asennus-, kokoonpano-, pakkaus- ja siivoustöitä yrityksille. Työllistämistoimenpiteenä kurssilta työharjoitteluun velvoitetut työvalmennettavat eivät saa mitään palkkaa, vaan pelkän työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa ruokarahaa päivässä. Yritys saa ilmaiset työntekijät toisen oman yrityksen kautta yhteiskunnan kustannuksella ja pitää tietenkin voitot itsellään.

Näin varma ja riskitön liikeidea on totisesti palkintonsa ansainnut.

Kommentit (6)
  1. Ari Vehkanen
    2.12.2011, 12:38

    Aivan mielettömän hyvä pika kertomus totuudesta miten hommat hoidetaan tässä ihanassa maassamme ja näin tehty jo kauan.

  2. tyhmiä rahastetaan
    2.12.2011, 12:50

    tuskinpa kauaa menee kun juukalaiset ovat samalla asialla. sen verran siellä tuulee ja pielisen vedet ovat sekaisin, että voisi lyödä vaikka vetoa. ollaanhan kuulolla.

Kommentointi suljettu.