Arpajaiset ja tosi-tv

Eilinen luokkayhteiskuntaa koskeva kirjoitukseni sai facebookissa yli sata kommenttia. Keskustelu siirtyi hyvin nopeasti toimeentulotukeen ja sen kummallisuuksiin. Kaikki olivat sitä mieltä, että sillä ei oikeastaan voi elää, mutta liian monen on pakko niin tehdä.

Fb-kaverini Liisa Kärki ehdotti tietoisuuden lisäämiseksi kansalaisarpajaisia. Tässäpä hänen ideansa lähes sanasta sanaan:

Kaikista tuloluokista pitää arpoa vuosittain se heikoin lenkki toimeentulotuelle. Päätös tulee voimaan välittömästi arvonnan jälkeen. Etukäteisilmoitusta ei anneta, vaan esimerkiksi pankkitilitileillä olevat varat jäädytetään välittömästi. Tilille maksetaan toimeentulo- ja asumistukea vastaava summa. Parin kolmen kuukauden kuluttua vaaditaan myymään tarpeeton omaisuus eli osakkeet, merkkipäivälahjat ja ajoneuvot, ellei tuen saaja kykene osoittamaan niiden tarpeellisuutta esim. työssäkäynnin vuoksi. Samalla tehdään päätös tukien takaisinperinnästä. Vuoden kuluttua tilille kertyneistä palkoista tai muista etuuksista peritään maksetut toimeentulo- ja asumistuet. Vain tällainen käytäntö opettaa monet kansalaiset katsomaan muuallekin kuin omaan napaansa.

Olisihan se melkoista shokkihoitoa, mutta tällaisessa todellisuudessa tuhannet perheet elävät vuodesta toiseen. Itse jatkan vielä ideaa ja ehdotan, että kuvausryhmä taltioi tapahtumat filmille. Käsikirjoitusta ei tarvita, vaan riittää, että kuvanauhalle saadaan ihmisten normaalit reaktiot heidän lukiessaan laillisia päätöksiä ja yrittäessään elää normaalia elämää.

Tällainen tosi-tv päihittäisi dramaattisuudessaan Big Brotherin kirkkaasti. Lisäksi katsojien vahingoniloa saattaisi hillitä tieto siitä, että seuraava arpajaisvoitto voi osua omalla kohdalle.

Kommentit (9)
  1. Kaija Olin-Arvola
    12.12.2011, 11:33

    Hyvä esitys. Kannatan.

  2. Ehkä kuitenkin pitäisi aloittaa kansanedustajista, jotka päättävät toimeentulotuen suuruudesta?

Kommentointi suljettu.