Järki näppiin

Juuan kunnanhallitus otti eilen ylimääräisenä asiana käsittelyynsä viime perjantaina tekemäni oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveystoimen talouspäällikön sijaisen valinnasta. Kunnanjohtaja palkkasi tehtävään sellaisen henkilön, joka ei ollut sijaisuutta hakenut. Kunnanhallitus hyväksyi vaaatimukseni sellaisenaan ja kumosi sekä kunnanjohtajan tekemän valintapäätöksen että myöhemmin tehdyn päätöksen olla valitsematta ketään sijaisuutta hakenutta. Kunnanhallitus päätyi siihen ainoaan oikeaan lopputulokseen, että molemmat päätökset olivat kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 ja 5 §:n vastaisia.

Kunnanhallituksen päätös kertoo siitä, että kunnassa otettiin viimeinkin järki näppiin ja todettiin, että lakia on pakko noudattaa. Sitä olisi kuitenkin voinut noudattaa jo päätöksiä tehtäessä, niin olisimme välttyneet paljolta vaivalta. Ilmeisesti kunnanjohtaja syyllistyi kovin inhimilliseen asiasokeuteen löytäessään hyvältä tuntuvan ratkaisun ja oikean henkilön. Siinä tohinassa ei tullut mieleen vilkaista lakikirjaa.

Nyt joku voi luulla, että olen kovasti voitonriemuinen ja vahingoniloinen tästä päätöksestä. En ole. Tietenkin olen tyytyväinen siitä, että kunnanhallitus teki ainoan oikean ratkaisun. Samalla olen surullinen siitä, että selvästi lainvastaisia päätöksiä yleensä tehdään. Kunnan virkamiesten pitäisi muistaa, että kaikissa virkatoimissa on noudatettava lakia. Asiallisesti hyvältä tuntuvan ratkaisun lainmukaisuus on aina tarkistettava.

Entäpä tästä eteenpäin? Nyt kunnanjohtajalla on lain mukaan vain kolme vaihtoehtoa. Hän voi valita sijaisen hakemuksensa jättäneiden joukosta, jatkaa hakuaikaa tai julistaa sijaisuuden uudelleen haettavaksi. Muita vaihtoehtoja ei ole. Veikkaan, että tehtävä julistetaan uudelleen haettavaksi. Samalla ilmoitetaan siitä, otetaanko aiemmat hakemukset huomioon vai aloitetaanko koko touhu alusta.

En ole ollenkaan varma siitä, haenko tehtävään uudelleen. Epäilen, että mahdollisuuteni tulla valituksi koskaan yhtään mihinkään tässä kunnassa huononivat entisestään. Oikeastaan kunta saisi pyytää minua palvelukseensa. Olen mielestäni antanut sellaisen näytön osaamisestani, että meidän kannattaisi jatkossa olla samalla puolella.

Kommentit (7)
  1. Eipä se taitaisi sillä korjaantua, vaikka ottaisivat sinut kunnan palvelukseen. Jollei sinusta tule kunnanjohtaja. Sittenkin on vielä se riski, että päättäjät taaplaavat entisellä tyylillään ja omine eväineen.
    Hyvä, että edes tämän kerran kävi näin. Samassa kokouksessa on ollut esillä muita asioita, jotka kertovat, että yhä useampi asia on solmussa. Ei taida sinulta kirjoittamisen aiheet loppua, tuskin tässäkään asiassa. Nyt ollaan vasta lähtöruudussa.

  2. Kaija Olin-Arvola
    15.12.2011, 10:18

    Onnea Saku! Hyvä että jaksoit. Jatka vain samalla linjalla ja mene rohkeasti mukaan uuteen hakuun ja sano niille: Ettkeö te nyt näe, että minä olen paras!

Kommentointi suljettu.