Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Järki näppiin

Juuan kunnanhallitus otti eilen ylimääräisenä asiana käsittelyynsä viime perjantaina tekemäni oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveystoimen talouspäällikön sijaisen valinnasta. Kunnanjohtaja palkkasi tehtävään sellaisen henkilön, joka ei ollut sijaisuutta hakenut. Kunnanhallitus hyväksyi vaaatimukseni sellaisenaan ja kumosi sekä kunnanjohtajan tekemän valintapäätöksen että myöhemmin tehdyn päätöksen olla valitsematta ketään sijaisuutta hakenutta. Kunnanhallitus päätyi siihen ainoaan oikeaan lopputulokseen, että molemmat päätökset olivat kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 ja 5 §:n vastaisia.

Kunnanhallituksen päätös kertoo siitä, että kunnassa otettiin viimeinkin järki näppiin ja todettiin, että lakia on pakko noudattaa. Sitä olisi kuitenkin voinut noudattaa jo päätöksiä tehtäessä, niin olisimme välttyneet paljolta vaivalta. Ilmeisesti kunnanjohtaja syyllistyi kovin inhimilliseen asiasokeuteen löytäessään hyvältä tuntuvan ratkaisun ja oikean henkilön. Siinä tohinassa ei tullut mieleen vilkaista lakikirjaa.

Nyt joku voi luulla, että olen kovasti voitonriemuinen ja vahingoniloinen tästä päätöksestä. En ole. Tietenkin olen tyytyväinen siitä, että kunnanhallitus teki ainoan oikean ratkaisun. Samalla olen surullinen siitä, että selvästi lainvastaisia päätöksiä yleensä tehdään. Kunnan virkamiesten pitäisi muistaa, että kaikissa virkatoimissa on noudatettava lakia. Asiallisesti hyvältä tuntuvan ratkaisun lainmukaisuus on aina tarkistettava.

Entäpä tästä eteenpäin? Nyt kunnanjohtajalla on lain mukaan vain kolme vaihtoehtoa. Hän voi valita sijaisen hakemuksensa jättäneiden joukosta, jatkaa hakuaikaa tai julistaa sijaisuuden uudelleen haettavaksi. Muita vaihtoehtoja ei ole. Veikkaan, että tehtävä julistetaan uudelleen haettavaksi. Samalla ilmoitetaan siitä, otetaanko aiemmat hakemukset huomioon vai aloitetaanko koko touhu alusta.

En ole ollenkaan varma siitä, haenko tehtävään uudelleen. Epäilen, että mahdollisuuteni tulla valituksi koskaan yhtään mihinkään tässä kunnassa huononivat entisestään. Oikeastaan kunta saisi pyytää minua palvelukseensa. Olen mielestäni antanut sellaisen näytön osaamisestani, että meidän kannattaisi jatkossa olla samalla puolella.