Ei pelkästään laitonta

Eilen kirjoitin siitä, kuinka työvoimapoliittisena toimenpiteenä teetettävä ilmaistyö on vastoin rikoslakia. Facebookissa virinneessä keskustelussa kukaan ei kyseenalaistanut tulkintaani, mutta moni huomautti aiheellisesti, että on se vastoin monta muutakin asiaa. Se on vastoin sellaisia pikkuseikkoja kuin YK:n ihmisoikeusjulistus, EU:n perusoikeuskirja ja Suomen perustuslaki.

YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan. Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä. Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon.

ILO määrittele pakkotyön työksi, jota joku joutuu tekemään vastoin tahtoaan, palkatta ja rangaistuksen uhan alla.

EU:n perusoikeuskirjan mukaan ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä eikä muuta pakollista työtä. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.

Näistä hienoista julistuksista huolimatta Suomessa on lainsäädäntö, joka velvoittaa työttömän tekemään TE-toimiston määräämää ilmaista työtä taloudellisen rangaistuksen uhalla. Lakeja ei ole säädetty edes perustuslain säätämisjärjestyksessä, vaan yksinkertaisella enemmistöllä. Aina kun näitä lakeja kiristetään, kuuluu äänekästä kehuskelua työttömien aseman parantamisesta.

Kaiken muun hyvän lisäksi meillä on joitain kansanedustajia, jotka vaativat koko ajan ilmaisen pakkotyön lisäämistä. Heille ei riitä se, että työtön voidaan määrätä ilmaistöihin työmarkkinatukea vastaan. He vaativat toimeentulotuenkin saamisen edellytytykseksi työpanosta.

Kommentit (10)
 1. näin on tosi
  19.12.2011, 12:05

  SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero vaati vappupuheessaan, että työttömille tarjottavia aktiivitoimenpiteitä pitää lisätä huomattavasti ja työvoiman palvelukeskuksille pitää tarjota turvattu rahoitus ja pysyvä toimintamalli koko maan alueella. Annan täyden tukeni Paaterolle. Hän tekee todella hienoa työtä puolustaessaan työvoiman palvelukeskuksia. Työvoiman palvelukeskuksethan ovat erittäin tarpeellisia työttömien oikeuksien toteuttamisen kannalta. Ilman työvoiman palvelukeskuksia monien työttömien olisi huomattavasti vaikeampi päästä työelämävalmennukseen, työkokeiluun, työharjoitteluun, kuntouttavaan työtoimintaan ja muihin työvoimapoliittisiin aktiivitoimenpiteisiin, joista on erittäin suuri hyöty työttömille. Viisaana naisena Paatero ymmärtää, että se on todella suuri virhe, jos työvoiman palvelukeskusten toimintaa ei turvata riittävällä rahoituksella ja pysyvällä toimintamallilla:

  ”1.5.2011 08:42
  Vappupuhe 1.5.2011
  Sirpa Paatero
  Sibelius-puisto, Kotka

  Tarvitsemme myös aktiivista työvoimapolitiikkaa. Palveluiden piiriin pääsyä on huomattavasti nopeutettava, työvoimapoliittista koulutusta, työharjoittelua ja palkkatuettua työtä on merkittävästi lisättävä. Työvoimakoulutuksen hankintakriteerejä on uudistettava, tarvitaan tehoa ja laatua. Työvoiman palvelukeskukset tarvitsevat pysyvän toimintamallin ja turvatun rahoituksen koko maan alueella. Vain siten viranomaiset voivat sitoutua työllistämissuunnitelmiin, jotka sitovat jo työtä hakevaa työtöntä.

  Oikeisto haukkui näitä toimia aiemmin tempputyöllistämiseksi. Nyt voimme sanoa, että näille tempuille olisi todella ollut kysyntää myös viime hallituskaudella ja niille on kysyntää myös jatkossa. Näiden toimien väheksyminen ja vähättely on todella ala-arvoista.”
  http://www.sdp.fi/politiikka/artikkeli/3970/vappupuhe-sirpa-paatero-kotkassa

 2. Eräs lukija
  19.12.2011, 12:15

  Saku Timonen, kirjoitit tosi hyvin, asia pitäisi saada eduskunnan kyselytunnille. Olisi mielenkintoista kuulla
  mitä hallitus vastaisi.

Kommentointi suljettu.