Pullikoiva kunta

Eilen kirjoitin siitä, kuinka pohjoiskarjalainen Rääkkylän kunta on yksityistänyt sosiaalitoimensa Attendo MedOnen liiketoiminnaksi. Ainoa viranhaltija on kunnan palveluksessa vain osa-aikaisesti ja suurimman osan hänen palkastaan maksaa MedOnen kanssa yhteistyösopimuksen tehnyt toinen yritys. Valviran päätöksen mukaan menettely on vastoin lakia, mutta kunta aikoo valittaa päätöksestä.

Tämän lisäksi kunta ei aiokaan kilpailuttaa sosiaali- ja terveyspalveluitaan lainmukaisesti, vaikka asiasta on nimenomainen markkinaoikeuden määräys. Oikeus antoi viime keväänä kunnalle luvan järjestää sote-palvelut väliaikaisesti haluamallaan tavalla. Tämän luvan turvin kunta antoi palvelut ilman kilpailutusta MedOnen hoidettavaksi ja lupasi, ettei väliaikaisratkaisu vaikuta myöhempään  kilpailuttamiseen.

Kesällä markkinaoikeus antoi päätöksen, jonka mukaan kunnan on järjestettävä hankintasäännösten mukainen tarjouskilpailu. Päätös tarkoittaa sitä, että kunta ei voi väliaikaisratkaisua lukuunottamatta ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Päätöstä tehostaa suorahankinnan kielto 200 000 euron sakon uhalla.

Rääkkylä ei ole järjestänyt tarjouskilpailua. Ensin vedottiin siihen, että naapurikunnat olivat valittaneet Rääkkylän päätöksistä erota kuntayhteistyöstä. Asia on kuitenkin sovittu ja naapurit ovat vetäneet valituksensa pois.

Nyt Rääkkylä ei aio järjestää tarjouskilpailua sen takia, että se aikoo valittaa Valviran virkatoimien järjestelyä koskevista päätöksistä. Valviran päätös ei vastaa kunnan käsitystä virkamiesten esteellisyydestä ja virkamääräysten järjestämisestä.  Tarjouskilpailun järjestäminen on jäissä valituksen käsittelyn ajan ja se on Valviran vika. Mitäs meni sorkkimaan kunnan persoonallisia ratkaisuja.

Tämä on jo tosi merkillistä pullikointia. Kunta viittaa johdonmukaisesti kintaalla niin markkinaoikeuden kuin Valvirankin päätöksille ja jatkaa palvelujen ostamista suorahankintana. Tästä hyötyy ennen kaikkea MedOne, mutta en tiedä, kuka muu siitä hyötyy.

Pitäisiköhän päättäjien ja virkamiesten omistukset ja sidonnaisuudet selvittää vähän tarkemmin?

Kommentit (2)
  1. Ainakin esittelijöiden edelliset työpaikat ja niihin liittyvät sidokset…

  2. Siis oikeastiko löytyy ehta ei-ämeriäkkyläinen! – lisäkseni. 😉

    Testi löytyy tuolta: http://hikkaj.blogit.kauppalehti.fi/blog/26656/tipaton-tammikuu-sai-valtuutetut-koolle

    ks. http://hikkaj.blogit.kauppalehti.fi/page/kuka jne.

    Jatka vaan, ja potkua!

    hj

Kommentointi suljettu.