Sananvapaata joulua

Helsingin Roihuvuoren moskeija ja Helsingin muslimit ry ovat kutsuneet sheikki Khalid Yasinin puhumaan Helsinkiin tammikuussa pidettävään kaikille avoimeen yleisötilaisuuteen. Minä en tiedä, kuka tällainen sheikki on, mutta olen kuullut hänen olevan erittäin jyrkkää linjaa edustava wahhabiittijohtaja. Hän ei suvaitse homoseksuaaleja eikä ilmeisesti rakasta muiden uskontojen edustajiakaan. Odotettavissa lienee siis melkoisen tiukkaa puhetta.

Hänen tulonsa Suomeen halutaan estää ja asiasta on kirjelmöity ainakin sisäministeri Päivi Räsäselle. Puhujaa vastaan ollaan organisoimassa myös mielenosoitusta. Kummallisinta on, että asialla ovat juuri samat tahot, jotka jatkuvasti ovat puolustaneet sananvapautta silloin, kun sitä käytetään maamme vähemmistöjen loukkaamiseen. Toistuvasti olemme saaneet lukea, että EIT:n mukaan sananvapaus kattaa myös sellaisia viestejä, jotka loukkaavat, järkyttävät ja häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Joidenkin mielestä sääntö ei siis pädekään tässä tapauksessa.

Eilen uutisoitiin, että kansanedustaja James Hirvisaaren fb-profiiliin on eräs henkilö kirjoittanut maahanmuuttajia herjaavia kommentteja. Tekstit ovat sellaisia, että rikosoikeuden asiantuntija pitää niitä mahdollisesti kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Ennustan, että taas ne samat henkilöt vetoavat sananvapauteen ja EIT:n määritelmään puolustaessaan kiivaasti rotupuhtaan suomalaisen oikeutta uhkailla maahanmuuttajia.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho on facebookissa toistanut Ville Rannan vitsin toivottaen hyvää joulua valkoihoisille heteroille, mutta paskaa joulua muille. Nyt tietenkin odotellaan, että joku laatii johonkin osoitteeseen kantelun kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tasapuolisuuden nimissä näin kai pitäisi toimia.

Ihan oikeasti, hei! Yrittäkää nyt ymmärtää Suomen lainsäädännön suhtautuminen sananvapauteen. Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus sanoa ihan mitä tahansa kenenkään sitä ennakolta estämättä. Rikoslain mukaan sanoja voi joutua jälkikäteen vastuuseen, mutta ennakkosensuuria ei ole. Suomen laki koskee ihan kaikkia Suomen alueella kulloinkin oleskelevia täsmälleen samalla tavalla, joten se koskee myös tätä Khalid Yasinia siinä missä James Hirvisaarta, Jussi Halla-ahoa tai vaikkapa minua.

Koska sheikki puhuu kuulemma kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa, voivat asiasta kiinnostuneet mennä häntä kuuntelemaan. Puheet kannattaa tallentaa, ja jos niistä löytyy vaikkapa kiihottamista kansanryhmää vastaan tai yllytystä väkivaltarikoksiin, niin asiasta pitää ilman muuta tehdä rikosilmoitus. Laki on sama kaikille.

Myös mielenosoituksen järjestäminen on laillinen tapa ilmaista mielipiteensä, kunhan vain siinäkin noudatetaan lakia.

Hirvisaaren seinällä olevia herjoja hän ei ole kirjoittanut itse, joten kannattaisi välillä lukea kommentteja, poistaa pahimpia ja ehkä harkita kavereiden vaihtamista vähän viisaampiin. On vaikea todistaa, että Hirvisaari olisi edes tietoinen teksteistä. Halla-ahon toistama vitsi ei vieläkään naurata, mutta toivottihan hän sentään minullekin hyvää joulua.

Sitä samaa toivotan minäkin ihan kaikille tasapuolisesti. Koetetaan muistaa, että samaa peliä pelattaessa on kaikkien noudatettava samoja sääntöjä. Vain voitonhaluinen pikkulapsi muuttelee niitä kesken kaiken.

Kommentit (9)
  1. osaakohan tämä sheikki suomea tai ruotsia

  2. Jarmo Vilponen
    24.12.2011, 12:28

    Avoimuus ja sananvapaus ovat ihmisarvon täyttymykseksi (mm. osallisuus ja osallistumisoikeus) aivan olennaisia asioita ja minä Perussuomalaisena uskallan olla Halla-ahoa myös tässä siten vastaan, että provosointia tulisi välttää ja ajatella teoilleen tuottamuksellisuutta ja syy-yhteyttä kausaalisesti ohjaavat ja moniarvoisen kokonaisuuden.
    Onko niin, että ”elävän elämän rikkaus” ja tuottamukselliset asiat menevät joiltain yli hilseen? (”He 44/2002” googlen hakusanaksi ja lakia miettimää, jos joillekin jää asia kaivelemaan mieltä)
    HYVÄÄ JOULUA SAKU JA KIITOS KIRJOITTAMISESI ARVOKKAASTA TEHTÄVÄSTÄ!

Kommentointi suljettu.