Hämmentelyä

Timo Soinin vaalikampanjan nettisivua lukiessani juutuin kiinni Soinin omaan lauseeseen”Suvaitsevaiston fasismi ja darwinismi kukkivat.” Nettikeskusteluista päätellen en ole ainoa, joka on jäänyt kummeksumaan tämän sanoman sisältöä.

Sanapari ”suvaitsevaiston fasismi” on loogisesti täysin mahdoton. Jos suvaitsevaistolla tarkoitetaan ihmisiä, jotka suvaitsevat erilaisia ihmisiä ja mielipiteitä, niin he eivät voi olla suvaitsemattomia fasisteja. Jos sillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka suvaitsevat vain itsensä kanssa samoin ajattelevia, niin silloin ei voida puhua suvaitsevaistosta, vaan pitää puhua suvaitsemattomista fasisteista.

Olenhan minä tähän käsitteeseen ennenkin törmännyt, mutta yleensä muodossa ”äärisuvaitsevaiston fasismi”. Olen monta kertaa pyytänyt keskustelukumppaneitani määrittelemään, miten joku voi olla samaan aikaan sekä äärisuvaitsevainen että fasisti, mutta kelvollista vastausta en ole saanut. Yleensä minulle tuputetaan vain samantyyppistä jargonia, jossa kaikille käsitteille on luotu uusi ja minulle salattu merkitys. Minulle onkin sanottu suoraan, ettei minulla äärisuvaitsevaina ole älyllisiä edellytyksiä ymmärtää näin korkeatasoisia käsitteitä.

Eivät näiden käsitteiden viljelijät itsekään niitä ymmärrä, vaikka muuta väittävät. Itse asiassa he eivät koskaan edes ajattele näiden sanojen sisältöä. Sanapari ”suvitsevaiston fasismi” kuulostaa hienolta silloin, kun halutaan hyökätä toisin ajattelevia vastaan ja se on kiva singota ilmoille. Soinin kirjoituksen jälkeen sanontaa tullaan varmasti käyttämään yhä enemmän, koska nyt sillä on puoluejohtajan hyväksyntä.

Ikävintä tässä on puolueen imagon kannalta se, että viralliseen kielenkäyttöön on nyt ensimmäistä kertaa päätynyt Suomen Sisun fraseologiaa. Toivottavasti tämä ei enteile linjan muuttumista muutenkin samaan suuntaan.

Pekka Sauri määritteli eilen facebookin päivityksessään suvaitsevaisuuden näin: ”Suvaitsevaisuus ei tarkoita sitä, että hyväksyy mitä tahansa eikä puutu mihinkään. Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että on valmis perustelemaan omat näkemyksensä ja oman toimintansa ja odottaa samaa myös toisilta.”

Tämän minä olen valmis allekirjoittamaan. Jos se tekee minusta suvaitsevaisen fasistin, niin olkoon sitten niin. Niitä oikeasti suvaitsemattomia fasisteja osaisin luetella suoralta kädeltä montakin, mutta antaa nyt olla. En halua taas juuttua sonnanheittokilpailuun.

Kommentit (4)
 1. Kun luin tuon Timo Soinin uusimman möläytyksen, ajattelin, että hän on nyrjäyttänyt aivonsa tai on dementoitunut tai jotain vastaavaa. Varmasti hänellä on tarve avulle. En vain osaa sitä antaa.

 2. Unto Kiiskinen Jokioinen
  5.1.2012, 17:37

  Kylläpä Pekka Sauri osasi määritellä suvaitsevaisuuden täsmällisesti.
  Tuon tyylisistä kommenteista oppii itsekin hyville tavoille.
  Pahaa saa aina sanoa pahaksi. Se on sananvapautta.
  Oikein on myös perustella oma mielipiteensä.
  Valitettavan usein keskusteluissa ja yleisönosaston kirjoituksissa pannaan toisenlaisen
  vaihtoehdon puhujan suuhun sanoja, jota hän ei ole sanonut.

  Asiallisen väittelyn seuraaminen on jopa nautittavaa.
  Riidan haastajaa nimimerkin takaa kartan.

  Hyvä Saku!

Kommentointi suljettu.