Ulkoistamisen uhrit

Päivän sanomalehti Karjalaisessa oli nimimerkki Jarin pilapiirros talvimyrskyn uhrista. Johtajan näköistä miestä kannettiin ambulanssista sairaalaan ja ambulanssimies totesi, että kyseessä on taas yksi myrskyn uhri eli Fortumin johtaja, joka jäi oman optiosäkkinsä alle.

Näinhän se menee. Energia-alan yritysten tarkoitus ei ole pitää asiakkaita tyytyväisenä turvaamalla sähkönsaanti, vaan omistajien ja johtajien osinkojen ja bonusten turvaaminen. Jakeluverkostojen rakennus-, huolto- ja kunnossapitotyöt on jo vuosia sitten ulkoistettu itsenäisille urakoitsijoille. Fortum ulkoisti viimeisen ylläpitäjän vuonna 2010. Armoton kilpailutus on pitänyt huolen siitä, että näiden urakoitisijoiden toiminta on ajettu minimiin. Kilpailutuksen voittaa se, jolla on pienimmät kustannukset eli vähiten työvoimaa ja muita toiminnan edellytyksiä.

Kaikki sujuu hyvin niin kauan, kun ei tuule eikä sada lunta. Tapaninpäivän talvimyrsky osoitti, että järjestelmä ei kestä minkäänlaisia säänvaihteluita. Vieläkin taitaa kotitalouksia olla pimeänä, vaikka aikaa on kulunut puolitoista viikkoa.

Fortum myönsi lähinnä tiedottamisessa tapahtuneet virheensä, mutta ei korjaustyön puutteita. Nehän ovat urakoitsijoiden ja viime kädessä metsässä rämpivien korjausmiesten vika. Fortum olisi valmis vaikka sähkölinjojen maakaapelointiin, mutta siihen tarvittaisiin kuulemma yhteiskunnan taloudellista tukea ja kuluttajahintojen roimaa nostoa. Ei yhtiö sentään voitoistaan voi tinkiä.

Tätä juttua kirjoitan kannettavan tietokoneen akun varassa, koska taas vaihteeksi on satanut märkää lunta. Sähköt pelaavat kuin nuoruuden discossa. Ennätin jo käydä hakemassa postilaatikosta päivän sanomalehdet ja vilkaisin samalla kirkonkylän kaava-alueella olevan tien kuntoa. Sen kunnossapidon on kunta ilmeisesti ulkoistanut halvimman tarjouksen tehneelle yritykselle, jolla on alhaiset toimintakustannukset. Se tarkoittanee käytännössä miestä ja lumikolaa.

Kommentit (2)
  1. Jotenkin on vallalla sellainen käsitys, että kun tarpeeksi vain kilpailuttaa, niin hinta aina halpenisi. Se ei ole mahdollista, koska joka vuosi mm. palkat ja muut kustannukset nousevat ja halvempi hinta tarkoittaa laadusta tinkimistä, jollei jo peräti sitä että hommat jätetään kokonaan tekemättä.

  2. Minua on alkanut kiinnostaa enemmän ja enemmän seuraava kysymys… Mitä maksaa sähköverkoksi kelpaava maakaapeli?

Kommentointi suljettu.