Väliinputoajat

Nykyisin työvoimaviranomaiset kannustavat työttömiä opiskelemaan kertomalla, että sen voi tehdä menettämättä työmarkkinatukea. Tämä on taloudellisesti kannattavaa, koska työttömyysetuudet ovat yleensä hiukan paremmat kuin opintotuki. Moni on langennut tähän ansaan ja huomannut, ettei ole oikeutettu enempää työttömyysetuuteen kuin opintotukeenkaan. Järjestelmä on petkuttanut ilkeästi.

Tämä johtuu lainsäädännöstä ja erityisesti lain tulkinnasta. On tietenkin selvä pääsääntö, että työtön saa työttömyysetuutta ja päätoiminen opiskelija opintotukea. Molemmista on oma lainsäädäntönsä. Ongelma on siinä, että lainsäädännöt eivät kohtaa. Työttömyysturvalain mukaan päätoimiseksi katsottu opiskelija ei saa työttömyysetuutta, mutta opintotukea koskevien säädösten mukaan sama henkilö voidaan todeta sivutoimiseksi opiskelijaksi. Silloin hän ei saa opintotukeakaan.

Työttömyysturvalain mukaan päätoimiseksi katsotaan alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen tähtäävä opiskelu sekä ammattikorkeakoulu. Samoin päätoimista opiskelua on lukion suorittaminen, jos opintojen laajuus on 75 kurssia. Päätoimisia ovat myös ammatilliset tai muut opinnot, joiden laajuus on keskimäärin viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa/opiskelukuukausi tai vähintään 25 viikkotuntia. Edelleen päätoimista on myös muu opiskelu, jos ottaen huomioon opintojen laajuus, opiskelun sitovuus, aiempi työssäolo ja aiempi koulutus opiskeluun käytettävä aika on niin suuri, että se estää kokoaikaisen työn vastaanottamisen.

Tämä Työttömyysturvalain 2 luvun 6 §:n mukainen luettelo on niin hengästyttävä, että se vaatiii tulkintaa. Sitä tulkintaa tarjoaa Työministeriön ohje, joka käskee työvoimaviranomaisia katsomaan opiskelun päätoimiseksi aina, kun vähänkin siltä näyttää. Ohjeissa nimenomaan kielletään katsomasta asiaa opintotuen tai edes asiakkaan edun kannalta näin:

“Arvioitaessa opiskelun päätoimisuutta  ei Työttömyysturvalain soveltamiseen vaikuta se, pidetäänkö henkilöä päätoimisena opiskelijana opintotukijärjestelmän puolella.”

Tällä tulkinnalla saadaan aikaan väliinputoajia. Heidän opiskelunsa loppuu taatusti siihen, kun he huomaavat menettävänsä työttömyysetuuden saamatta silti opintotukea. Pelkkä hengen ravinto ei elätä niin kauan, että opiskelu mahdollisesti tulevaisuudessa auttaisi työllistymään.

Mikä sitten mahtaa olla Työministeriön mielestä sivutoimista opiskelua? Saman ohjeen mukaan tätä ovat vain selvästi sivutoimiset opinnot, kuten kansalaisopiston kielikurssit ja atk-ajokortti. Kaikkea muuta pitää tarkastella kriittisesti pelkästään Työttömyysturvalain kannalta.

Käytännössä minua ihmetyttää eniten se, että jotkut ovat jopa onnistuneet kouluttautumaan uuteen ammattiin työttömyysetuuttaan menettämättä. Heidän työvoimaneuvojansa täytyy olla huippuammattilainen, joka uskaltaa uhmata ministeriön selviä tulkintaohjeita.

(Kati K:lle kiitos juttuvinkistä ja taustatyöstä)

Kommentit (8)
 1. Miina Kajos
  7.1.2012, 13:02

  Vuodesta 2010 alkaen on ollut mahdollista opiskella omaehtoisesti työttömyysturvalla, mikäli opiskelun katsotaan parantavan työllistymismahdollisuuksia: http://www.mol.fi/mol/fi/03_koulutus_ura/05_omaehtoinen_opiskelu/index.jsp

  Vaikuttaa kuitenkin ilmeiseltä, että käytännössä ilmenee epäjohdonmukaisuutta sekä eriarvoisuutta työttömien välillä.

 2. Tämä oli mielenkiintoinen aihe! Koska itellänikin on työvoimaviranomaisten mukaan vielä paljon (58v.) työvuosia jäljellä – vaikka pitkäaikaistyötön olenkin -, nin en ilmeisesti voi alkaa opiskella uutta ammattia, ellei se ole joku vartavasten työttömille räätälöity käpyjenkeräyskurssi toisella puolen lääniä (työssäkäyntialue), johon taloudelliset resurssit 9 euron kulukorvauksella eivät millään riitä.

  Eipä silti. Sain jo viime vuoden keväällä sen viiden kk:n ehdollisen tuomion ja olen siitä asti pärjäytynyt ilan työmarkkinatukea ja toimeentulotukeakin, koska omistan talon, jossa on toisessa asunnossa vuokralainen. Saan vuokratuloa 300£ kk ja itselleni asumistukea 45 £kk. Olen siis varakas työtön, eikä sillä pikkuseikalla ole kuulemma merkitystä, että tuo vuokralaisen maksama summa menee talon käyttökuluihin kaikki, eikä piisaakaan, jos kunnon talvi iskeytyy kiusaksi. Vaan eloon jäämisen suhteen on elämänkoulun opit, sekä vilkas mielikuvitus olleet suureksi avuksi.

  Monia edessäni häämöttäviä työvuosiani ajatellen olenkin päätänyt alkaa opiskella vapautta ja sen saavuttamiseksi tarvittavia käytännön taitoja. Hyödyksi itselleni ja ehkä jakaakseni osaamistani myös muille. (Minullakin on tarjota sinulle aihe blogiisi, josta meiliä lähiaikoina)
  Hyvää ja aktiivista alkanutta vuotta! 🙂

Kommentointi suljettu.